To so znaki, da so vaše mišice preveč utrujene za vadbo

To so znaki, da so vaše mišice preveč utrujene za vadbo
07.03.2019 AVTOR: A. T., Foto: Reebok/ Facebook

V teh primerih se raje odločite za počitek.

Ko imamo po naporni vadbi naslednji dan bolečine v mišicah, smo pogosto ponosi na to, saj se nam zdi, da je bila vadba res učinkovita. A vseeno bolečine niso vedno dobre in včasih so znak za to, da morate svojemu telesu dati čas tudi za počitek in ne nadaljevati z vadbo. Bolečine, ki jih občutite so namreč mikroskopske poškodbe mišic, ki se morajo obnoviti, da bodo lahko delovale s polno močjo. Utrujena mišica, ki ni imela časa za regeneracijo je namreč bolj podvržena poškodbam tkiva ali raztrganinam. A kako vedeti, kdaj je bolje počivati kot trenirati? Tukaj je nekaj znakov za to.

Zjutraj s težavo vstanete iz postelje
Po zahtevnem treningu boste naslednje jutro res bolj čutili nekatere mišice, a če boste komaj vstali iz postelje ter vam bo šlo ob tem na jok, se morda ne boste mogli usesti ali stati, potem je to jasen znak, da potrebujete počitek. Svoje telo pa lahko raztegnete z nežnim dinamičnim raztezanjem, napete mišice pa sprostite s pomočjo valjčka.

Komaj hodite po stopnicah
Komaj dvigate nogo iz ene stopnice na drugo? Potem je čas, da si vzamete nekaj dni počitka od zahtevnega treninga ali poskusite z nizko intenzivno vadbo – hoja, vadba na eliptičnih napravah, kolesarjenje, plavanje, ki vam bo v pomoč pri okrevanju.

Nujno potrebujete protibolečinsko tableto
Če so bolečine tako hude, da potrebujete protibolečinsko tableto, nikar po tem ne hodite na trening. Tablete bodo zakrile bolečine tako da boste trening morda lahko speljali, a težava bo ostala, zaradi česar si lahko nakopljete kakšno poškodbo.

Bolečine in otrdelost ne pojenjata
Če neprijetne bolečine in otrdelost mišic skozi dan ne pojenjajo, je to očiten znak, da ste pretiraval. Vzemite si počitek, telo raztegnite in si privoščite nežno masažo prizadetih delov.

Bolečine se vlečejo tudi v naslednje dni
Bolečine v mišicah znajo včasih vztrajati tudi več kot en dan, a če ne pojenjajo niti po dveh ali treh dneh, gre morda za kaj resnejšega. Obiščite zdravnika, ki vas bo pregledal in vas svetoval kaj narediti.

Čutite ostro bolečino
Bolečine v mišicah niso nič nenavadnega, če le ne začutite ostre, globoke bolečine ali pretirane utrujenosti določenih miščnih skupin. To namreč kaj lahko kaže na to, da ne gre le za razbolene mišice temveč za poškodbe.

Vaš urin je temen, mišice pa otečene
V primeru, ko opazite, da je vaš urin temen, mišice pa otečene, morate takoj k zdravniku. To stanje namreč kaže na rabdomiolizo, redko, a življenjsko nearno stanje v primeru nezdravljenja. Telo začne razkrajati mišice in sproščati mioglobin ter kreatin kinazo v krvni obtok, kar lahko privede do poškodbe ledvic. Čeprav gre za zelo redko stanje, se lahko pojavi pri ljudeh, ki izvajajo intenzivne treninge, kot je CrossFit.

Povzeto po: 7 signs your muscles are too sore to work out, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ