Uživanje čokolade lahko zmanjša možnost za odpoved srca

Uživanje čokolade lahko zmanjša možnost za odpoved srca
15.11.2018 AVTOR: A. T., Foto: nagualdesign/ wikimedia

Končno dobra novica za vse ljubitelje čokolade! Strokovnjaki so potrdili, da je občasno uživanje te sladke dobrote dobro za zdravje.

Znanstveniki so preučili pet študij, ki so vključevale več kot 575,000 odraslih. Zaključili so, da so tisti, ki so zaužili tri tablice čokolade mesečno, v primerjavi s tistimi, ki jih niso, zmanjšali možnost za odpoved srca za kar 13%. Čokolada namreč vsebuje flavonoide, ki izboljšajo zdravje krvnih žil ter zmanjšajo vnetja. A seveda s čokolado ni dobro pretiravati in jo uživati vsakodnevo, saj bi se zaradi prevelikega vnosa kalorij v telo lahko zredili.

Katera je boljša – mlečna ali temna?
Med čokoladami so ene manj, druge bolj primerne za pogostejše uživanje. Mlečne običajno vsebujejo več sladkorja, temna čokolada pa vsebuje več kakava in s tem tudi več hranil, ki so koristna za zdravje. Vsebujejo namreč flavonoide, ki zmanjšujejo vnetja in povečujejo dober holesterol. Obenem pa lahko povečajo nitrični oksid, plin, ki širi krne želi in tako prispevajo k boljšemu kroženju krvi.

Koliko čokolade lahko uživate?
Čokolada je še vedno sladica, zato pretiravati z njo ni dobro. Če jo radi uživate vsak dan, pazite, da ne boste pretiravali s količino. Dovolj bo že košček ali dva, da zadovoljite svojo potrebo po sladkem.

Povzeto po: Eating three chocolate bars a month can drastically reduce risk of heart failure, study finds, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ