Vadbene navade v mladih letih so koristne za zdravje v odrasli dobi

Vadbene navade v mladih letih so koristne za zdravje v odrasli dobi
27.03.2020 AVTOR: A. T., Foto: Saucony/ Facebook

Medtem ko so prejšnje raziskave zabeležile prednosti vzpostavljanja dobrih vadbenih navad v zgodnji mladosti, nova raziskava potrjuje, da če ste bili aktivni že v najstniških letih, se bo to vedenje kaj lahko obdržalo vse življenje.

Študija, ki je bila predstavljena pred kratkim na letnem srečanju Združenja akademskih fiziatrov v Orlandu na Floridi, je na Tajvanu zbrala vadbene navade 413 ljudi, starih od 25 do 65 let. Udeleženci so delili podrobnosti o svojih vadbenih navadah v najstniških letih in v odrasli dobi, vključno s podatki o intenzivnosti vadbe, pogostosti, vrsti vadbe in skupni količini vadbe. Raziskovalci so testirali tudi kardiopulmonalno funkcijo udeležencev, mišično moč in vzdržljivost mišic s šestminutnim testom hoje in dvema kratkima testoma sedenja. Ugotovili so, da so tisti, ki so imeli kot najstniki dosledne vadbene navade, veliko boljši na testih moči, vzdržljivosti in delovanja v primerjavi s tistimi, ki v mladostništvu niso veliko vadili.

Glede na predhodne raziskave, ki kažejo povezave med telovadbo v mladih letih in koristih kasneje v življenju, ti rezultati niso presenetljivi, pravi Cordelia Carter, M.D., ki je specializirana za športno ortopedsko kirurgijo pri NYU Langone Health v New Yorku. Ta raziskava je pomembna za poudarjanje pomena telesne dejavnosti - v kateri koli starosti. »Otrokom vadba izjemno pomaga pri zdravju kosti, saj kost zgradite tako, da jo nalagate, in to se zgodi z obremenitvijo kot nastane pri teku,« je dejala. »Dejavnost pomaga tudi pri zdravju srca in ožilja. Za otroke, ki so manj aktivni, žal vidimo, da so bolj nagnjeni k presnovnim boleznim kot je sladkorna bolezen. Obenem vadba pomaga pri čustvenem in kognitivnem zdravju, raziskave pa kažejo, da otroci, ki so na standardiziranih testih telesno aktivni višji, imajo znatno boljše standarizirane teste. Dodaja, da je prav tako pomembna raznolikost gibanja. Kadar se otroci preveč specializirajo - na primer za igranje enega športa in za celoletne treninge - obstaja večje tveganje za poškodbe, obenem pa jih vadba lahko začne dolgočasiti. »Delo, ki je zabavno, je del ustvarjanja zdrave navade in vzpostavlja vzorce vedenja, ki se dolgoročno izvajajo," je dejala Carterjeva. "Najboljši del pa je, da lahko s temi navadami začnete v kateri koli starosti in izkoristite vse tiste koristi za fizično in duševno zdravje.«

Povzeto po: The Benefits of Exercise as a Young Adult, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ