Vam lahko dvigovanje uteži pomaga pri izgubi odvečne teže?

Vam lahko dvigovanje uteži pomaga pri izgubi odvečne teže?
24.08.2019 AVTOR: A. T., Foto: Reebok/ Facebook

Na prvi pogled se zdi, da je kardio vadba najboljši način za izgubo telesne teže, saj pri njej porabimo veliko kalorij. A trening za moč vam ponuja še nekatere druge ugodne učinke.

Pri počitku
Več mišic kot imate, večji je vaš bazalni metabolizem oziroma število kalorij, ki jih telo pokuri pri počitku. Kot kaže študija Medicine and Science in Sports and Exercise, bazali metabolizem pokuri kar 60-75% dnevnega vnosa kalorij. Pol kile mišice pokuri okvirno od 7-13 kalorij v časobnem obdobju 24-ih ur, pol kile maščobe pa le od 2-5 kalorij v istem obdobju. Kar pomeni, da je smiselno, da povečate svojo mišično maso, saj boste tako povečali tudi število kalorij, ki jih vaše telo porabi v času počitka.

Poraba tudi po treningu
Zanimivo je, da kalorij ne kurite le takrat, ko trenirate, ampak tudi po treningu. Po treningu za moč bo tako vaše telo pokurilo več kalorij kot po teku ali vožnji s kolesom. Zakaj? Ker kardio vadba ne povzroča mišicam takega stresa kot dvigovanje težkih bremen, pri katerem so mišice močno obremenjene. Prav tako pa telo po tovrstnem treningu za regeneracijo nameni več energije, kar pomeni, da je poraba kalorij večja.

Pusta mišična masa
Trening z utežmi lahko pomaga preprečiti tudi izgubo mišične mase, do katere pogosto pride, če zmanjšate vnos kalorij z željo po izgubi telesne teže. To lahko preprečite s treningom z utežmi, ki bo obenem poskrbel tudi za bolj čvrsto in oblikovano telo.

Kakšne je torej pravi recept za to, da pridete do cilja?
Najboljši recept za izgubo telesne teže in ohranitev mišične mase je kombinacija kardio vadbe in treningov z utežmi. Ena od študij, objavljena v BMC Public Health, je odkrila, da so pretežki in debeli odrasli posamezniki, ki so 12 tednov sledili dieti in vadili s kardio vadbo in utežmi, izgubili več, kot če bi izvajali le kardio vadbo.
Vaš tedenski urnik treningov naj bi za večjo učinkovitost izgledal tako, da 3-4krat tedensko izvajate vadbo z utežmi, 2-3krat tedensko pa kardio vadbo, en dan pa naj bi bil namenjen aktivnemu počitku (hoja, joga, pilates). Če sami ne veste, kako bi si program ustrezno zastavili, je smiselno, da se obrnete na za to usposobljenega strokovnjaka.

Povzeto/ prirejeno po: Can Lifting Weights Help You Lose Fat?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ