Vam poka v kolenih?

Vam poka v kolenih?
03.08.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Vam je že kdaj v kolenih ob določenih gibih pokalo in ste se ustrašili, da je z vami oziroma z vašimi koleni kaj narobe? Odgovore na to vprašanje najdete v naslednjih vrsticah ...

Nič ni narobe, ko ...
Vam v kolenih poka, ko, na primer počepnete ali kako drugače upogibate koleno? Le brez skrbi, za to ni kriva kakšna hujša poškodba, ampak le pokanje plinskih mehurčkov. Čeprav se sliši strašljivo, je vse prej kot to. Plini kot so kisik, dušik in ogljikov dioksid so le del sinovialne tekočine, naravnega lubrikanta sklepov.
Pokanje pa sicer lahko povzročajo tudi kite, ki pokajo ob tem, ko se vračaju nazaj na mesto, ko in če se premaknejo iz prvotne pozicije.

Kdaj je pokanje lahko nevarno?
Če pokanje v kolenih spremlja tudi neprijetna bolečina, je to vsej prej kot dober znak. Če se na primer pretirano nagnete naprej pri počepu ali izpadnem koraku, s tem pretirano obremenite sklepe. Sčasoma to privede do obrabe hrustanca, kar povzroči da ta izgubi gladkost, ki privede do neprijetnih zvokov, ko se kosti drsajo ena ob drugo ob določenih gibih. V najslabšem primeru si lahko tako strgate meniskus. Zatorej je dobro, da se v primeru pokanja in bolečin v kolenih oglasite pri zdravniku, ki vas bo pregledal in vam predpisal ustrezno terapijo.

Povzeto/ prirejeno po: Should you worry if your knees crack, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ