Vam primanjkuje kalija?

Vam primanjkuje kalija?
26.03.2019 AVTOR: A. T., Foto: Lorna Jane Active/ Facebook

Kalij je pomemben elektrolit, ki ga celice telesa potrebujejo za izvajanje aktivnosti, kot sta krčenje mišic ter učinkovit srčni utrip. 

Povečan krvni tlak
Preveliko uživanje natrija lahko privede do povečanega krvnega tlaka, a če imate v telesu dovolj kalija, bi ta moral uravnati učinek natrija. Če opažate, da imate višji srčni utrip kot običajno, bi pomanjkanje kalija v prehrani prav lahko igralo vlogo pri tem. Obenem kalij tudi zmanjša napetost krvnih žil, kar še dodatno zniža krvni tlak.

Nereden srčni utrip
Močno pomanjkanje kalija lahko vodi v palpitacijo ali pospešeno bitje srca. To se zgodi zato, ker se kalij premika v in izven celic srca ter ohranja njegovo bitje kot mora biti. Če kalija v srčnih celicah ni dovolj, pa je lahko bitje srca nenormalno.

Mišični krči
Kalij je odgovoren tudi za krčenje mišic, njegovo pomanjkanje pa privede do dolgotrajnih mišičnih krčenj, ki vodijo v mišične krče.

Zaprtje
Težave z zaprtjem se lahko pojavijo tudi zaradi pomanjkanja kalija, saj ta pomaga prenesti signale iz možganov v različne dele telesa, tudi v prebavni sistem. Pomanjkanje kalija torej pomeni slabše signale, kar se lahko kaže tudi v upočasnjenem prebavnem procesu. 

Utrujenost
Pomanjkanje kalija nenazadnje zavira tudi zmožnost telesa, da proizvaja inzulin, kar vodi v povišan nivo krvnega sladkorja. Potem, ko se krvni sladkor dvigne, kaj lahko hitro tudi pade in s tem tudi vaša energija. Pojavi se utrujenost, zaradi česar ne boste imeli ne želje in tudi ne energije za treninge, najverjetneje pa tudi ne za druge stvari.

Kje in kako preveriti, ali vam res primanjkuje kalija?
Ai vam res primanjkuje kalija ali je vzrok drugje boste najlažje in najhitreje izvedeli s pomočjo krvnih preiskav. Zato se naročite pri zdravniku, ki vam bo tudi dal napotnico za laboratorij in vse potrebne preiskave.

Kako zaužiti več kalija
Kalij se nahaja v veliko živilih, kot so banane, suho sadje – marelice, rozine, slive; najdete ga tudi v fižolu, leči, mleku, pomarančnem soku in še kje. Po potrebi pa vam bo zdravnik predpisal tudi ustrezne dodatke.

Povzeto po: 5 Telltale signs you have a potassium deficiency, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ