Vas med aktivnostjo zbada v trebuhu? Tako se težave lahko znebite

Vas med aktivnostjo zbada v trebuhu? Tako se težave lahko znebite
25.01.2021 AVTOR: A. T., Foto: Saucony/ Facebook

Zdravniki ne vedo natančno, kaj povzroča zbadanje v trebuha, a imajo nekaj predlogov za to, kako jih preprečiti.

To, čemur pravimo zbadanje, se v resnici imenujejo prehodne bolečine v trebuhu, ki so povezane z vadbo (Exercise-Related Transient Abdominal Pain ali kratko ETAP). Po mnenju Ameriškega zdravniškega društva za športno medicino bolečina velja za neškodljivo, a če ste se kdaj ukvarjali z njo, veste, da lahko ovira vaš tekaški nastop.  Simptomi zbadanja vključujejo blage krče ali bolečine, ki so lokalizirane na spodnjem delu rebra ali na sredini trebuha. Bolečina je lahko tudi ostra ali zbadajoča, pojavi pa se med tekom. In glede na študijo, objavljeno v reviji Sports Medicine, kar 70 odstotkov tekačev poroča, da imajo težave z zbadanjem v trebuhu; med tekmo pa naj bi jih doživelo približno 20 odstotkov udeležencev.

Zakaj me zbada v trebuhu, ko tečem?
Ker je opis bolečine vedno podoben, lahko zdravniki ETAP obravnavajo kot posebno stanje. Vzrok zanj pa je še vedno neznan in se o njem razpravlja. Dolga desetletja tudi ni bilo opravljenih nobenih raziskav o tem pojavu, šele od leta 1999 pa so ga začeli ponovno preučevati. Nekateri domnevajo, da težavo povzroča pritisk na visceralne vezi, ki podpirajo jetra in želodec, kar bi lahko pojasnilo, zakaj jo lahko tresoči gibi ter uživanje hrane in tekočine poslabšajo. Ljudje, ki trpijo zaradi ETAP, bolečino pogosto opisujejo kot »krče«, a raziskovalci niso našli dokazov, ki bi kazali na to, da so vzrok res mišični krči. Druge raziskave so težavo povezale s slabo držo in živčnim sistemom (v tem primeru so raziskovalci lahko s palpacijo določenih vretenc ponovno ustvarili bolečino pri osebah). Po tej študiji, objavljeni v reviji Sports Medicine, je najverjetnejši vzrok, da se parietalni peritoneum, ki prekriva notranjost trebušne in medenične stene, trenje ali postane razdražen. Številne študije so pokazale, da je verjetneje, da se pojavi pri osebah, mlajših od 20 let, pri čemer se razširjenost in resnost zmanjšujeta s starostjo. 

Kako se znebiti in preprečiti zbadanje med tekom
Ker zdravniki še vedno poskušajo ugotoviti, kaj natančno povzroča ETAP, so kakršne koli strategije za zdravljenje ali preprečevanje bolečine večinoma neresne. Zbadnje pa sicer skoraj vedno izgine sami, vseeno pa lahko s temi tehnikami pripomorete k temu, da se bolečina razprši:
Ostanite sproščeni, tudi pri dihanju. 
Upočasnite se in pritisnite dlani na območje, ki boli.
Ko izdihnete, vščipnite v predel med prsti in palcem. Sprostite roke, ko vdihnete.
Nadaljujte po tem vzorcu še pet ali šest vdihov.
Če to ne deluje, zaključite s tekom, saj je včasih to vse, kar je dovolj, da zbadanje preneha.

In kaj še lahko storite, da se znebite zbadanja? Športni zdravnik Paul McCrory v članku, objavljenem v reviji British Journal of Sports Medicine, navaja, da z leti zbadanje postane manj pogosto. Če ne želite čakati, lahko poskusite naslednje:
Poskrbite za ustrezno hidracijo
Okrepite svoj trup
Dve ure pred tekom se zzogibajte se težki in neznani hrani ter sladkim pijačam ali sokovom
Med vadbo se osredotočite na dihanje in pazite, da to ne bo plitko
Prilagodite postavitev med tekom ali prosite tekaškega trenerja, da jo oceni 

Pozeto po: Here’s How You Can Get Rid of the Dreaded Side Stitch While Running, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ