Vitamin D v človeškem telesu

Vitamin D v človeškem telesu
20.02.2019 AVTOR: Maša Tomažič; foto: www.amazingwellnessmag.com

Vitamin D ima pomembno vlogo pri razvoju kosti in zobovja, vpliva pa tudi na delovanje imunskega sistema.

Vitamin D se sintetizira v koži človeka, v času, ko je le-ta izpostavljena sončni svetlobi. Dnevne potrebe med pomladjo in jesenjo lahko pokrijemo že s 15-minutno zmerno izpostavljenostjo soncu. Jeseni in pozimi pa sinteza vitamina D ni tako učinkovita kot v pomladanskih in poletnih mesecih, saj sončna svetloba ni tako močna. Posledično je potrebno poskrbeti za zadosten vnos omenjenega vitamina s hrano. Po najnovejših priporočilih v popolni odsotnosti biosinteze človeško telo dnevno potrebuje 20 µg vitamina D. Največ vitamina D najdemo v prehrani kot so jajca, ribe, ribje olje, nikakor pa ne smemo pozabiti na prehranske dodatke, s katerimi si lahko – sploh v hladnejših mesecih – še dodatno pomagamo.

Kakšne so funkcije vitamina D v človeškem telesu?

Ena izmed glavnih funkcij vitamina D je ta, da poveča zmožnost za absorpcijo kalcija in fosforja v tankem črevesju ter s tem pomaga vzdrževati ustrezno koncentracijo kalcija in fosforja v krvi. Slednje omogoča normalno mineralizacijo snovi v kosteh in s tem zagotavlja trdne in zdrave kosti. Vitamin D vpliva tudi na diferenciacijo celic kože in uravnava aktivnost celic imunskega sistema, vpliva pa tudi na prenos hormonsko občutljivih genov, s čimer se uravnava tvorba številnih beljakovin. Zavedati pa se je potrebno tudi tega, da vitamin D k trdnosti kosti ne pripomore, v kolikor telesu ne zagotovimo tudi zadostno količino kalcija.

Kako poteka sinteza vitamina D?

Kot smo opisali telo vitamin D tudi biosintetizira v koži s pomočjo ultravijolične svetlobe (UVB), zato je dejanske potrebe telesa po vitaminu D relativno zahtevno opredeliti. Na samo potrebo telesa po vitaminu D je odvisna od številnih dejavnikov, med drugim tudi geografska lega, čas v dnevu, dolžina oblačil, čas preživet na soncu, tip kože in uporaba krem za sončenje.

Da se lahko vitamin D v telesu tvori, mora biti izpolnjenih več pogojev. Pomembna sta predvsem čas in izpostavljenost sončnim žarkom, pa tudi sama moč sončnih žarkov. Le-ta je večja, ko je sonce višje na nebu, prav zato pa je zadostna sinteza v pomladnih in poletnih mesecih mogoča, jeseni in pozimi pa ne.

Kakšne so posledice pomanjkanja oz. prevelike količine vitamina D?

Tako kot pri drugih vitaminih ima tudi pomanjkanje oz. presežek vitamina D v človeškem telesu določene (negativne) posledice.

Pomanjkanje vitamina D

Pomanjkanje vitamina D povzroča motnje pri presnovi kalcija in fosfatov, kar lahko vodi v zmanjšano kostno gostoto, slednje pa vodi v večje tveganje za zlome ter tudi v tveganje za nastanek osteoporoze v zrelih letih.

Posebej občutljivi za pomanjkanje vitamina D so dojenčki. Le-ti ga z maternim mlekom ne dobijo v zadostnih količinah. Pomanjkanje vitamina D pri otrocih predstavlja tveganje za nastanek rahitisa, zato se vsaj v prvem letu življenja priporoča dodajanje 10 μg vitamina D dnevno. Pri otrocih, ki do hranjeni z mlečno formulo, je stopnjo dodajanja vitamina D potrebno prilagoditi vsebnosti vitamina D v mlečni formuli.

Presežek vitamina D

Na drugi strani previsok vnos vitamina D na daljši rok povzroča slabost, dehidracijo, bruhanje, razdražljivost, zaprtost, utrujenost, mišično nemoč, pa tudi kalcifikacijo mehkih tkiv.

Značke: Zdravje
Ključne besede:
vitamin D
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ