Vse, kar morate vedeti o dojenju in teku

Vse, kar morate vedeti o dojenju in teku
19.10.2018 AVTOR: A. T., Foto: Graco Childrens Products/ Facebook

Če ste mlada mamica, ki še doji ob tem pa tudi teče, vam bo ta članek zagotovo v pomoč.

Mleko črpajte pred tekom
Da boste lažje tekli, mleko iz prsi izčrpajte že pred tekom. Poskusite ga črpati celo malce dlje kot običajno, da bojo vaše prsi čim bolj prazne, saj boste tako brez težav tekli.

Jejte dovolj
Zaradi dojenja so številne ženske veliko bolj lačne, saj za proizvajanje mleka telo potrebuje dodatno energijo. Če ste ob tem še aktivni, jo boste potrebovali še toliko več. Energijo si seveda zagotovite s hrano, s katero vam ni potrebno pretiravati, sploh, če ste med nosečnostjo pridobili kakšen kilogram. Strokovnjaki priporočajo, da naj bi zaradi dojenja zaužili okoli 500 dodatnih kalorij dnevno, več kot to pa ni potrebno.

Ne pozabite na kalcij
Zelo pomembno hranilo, ki ga morate zaužiti vsaj 1000mg dnevno, je kalcij. Z dojenjem ženskem namreč izgubite okoli 3-5% kostne gostote, saj se kalcij iz kosti prenaša v materino mleko.

Priskrbite si ustrezen športni nedrček
Že med nosečnostjo vaše prsi postanejo za kakšno številko ali dve večje, po porodu pa se ta številka še dvigne. Zato boste potrebovali kvaliteten športni nedrček, ki bo med aktivnostjo vaše prsi čvrsto držal na mestu. Vsekakor pa pazite, da vas ne bo preveč oviral ali vam se celo zažiral v kožo.

Pazite, da boste hidrirani

Za to, da vaše telo lahko proizvede mleko, potrebuje tekočino, zato je zelo pomembno, da popijete dovolj tekočine. To, ali ste dovolj hidrirani ali ne, vam bo najbolje povedal vaš urin – svetlejši kot bo, bolj ste hidrirani in obratno, temnejši kot bo, bolj ste dehidrirani.

Razumite svoje hormone
Med dojenjem se izloča hormon oksitocin, ki spodbuja povezovanje z otrokom in zmanjšuje stres, obenem pa ste tudi zaradi njega lahko utrujeni. Zaradi hormona, holecistokinina, ki se izloča med laktacijo, pa se lahko počutite zaspani. Zato si, če se po dojenju ali črpanju mleka, počutite res utrujeni, raje prvo privoščite kratek dremež in se šele potem odpravite na tek.

Mleko shranite
Mleko, ki ga boste izčrpali iz prsi, shranite za uporabo. V primeru, da bo dete potrebno nahraniti v času, ko boste tekli, bo to namreč brez težav lahko s pomočjo flaške naredil vaš partner. Ne bodite prestrogi do sebe Tek je res odličen način za izboljšanje razpoloženja, a lahko je tudi stresno, prav tako kot prvi meseci materinstva. Zato vam polagamo na srce, da ne pretiravate ter da raje tečete po pameti.

Povzeto po: Everything You Need to Know About Breastfeeding and Running, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ