Vse, kar morate vedeti o teku med nosečnostjo

Vse, kar morate vedeti o teku med nosečnostjo
12.03.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Nameravata s tekom nadaljevati tudi med nosečnostjo? Potem je naslednji članek ravno za vas.

Nameravate zanositi ali ste noseči in nameravate tudi med nosečnostjo teči? Potem je prav, da veste, kako bo nosečnost vplivala na vašo aktivnost in obratno – aktivnost na vašo nosečnost.

Zakaj teči?
Če ste bili aktivni že pred nosečnostjo in se v nosečnosti počutite dobro ter nimate kakšnih zdravstvenih težav, potem lahko tudi v tem obdobju z aktivnostjo nadaljujete. Kot pravijo strokovnjaki je v nosečnosti dobro biti dnevno aktiven vsaj 20-30 minut, saj ima to ugodne učinke na zdravje. Zmanjšajo se namreč možnosti za nosečniški diabetes, prezgodnje rojstvo, preeklampsijo, pretežko porodno težo otroka in celo možnosti za carski rez. Porod pa je pogosto lažji in hitrejši, okrevanje po njem pa prav tako.Obenem pa naj bi aktivnost celo izboljšala razvoj otrokovih možganov. Nenazadnje pa se boste po aktivnosti bolje počutili tudi vi sami.
Vsekakor pa tiste, ki pred nosečnostjo niste bile aktivne, v tem obdobju z vadbo ne začenjajte, saj bi vam to prej škodovalo, kot koristilo.

Kaj pa varnost?
V nosečnosti lahko tečete le, če ste zdravi in vaša nosečnost poteka normalno. Seveda pa se je o kakršnikoli aktivnosti med nosečnostjo vedno dobro posvetovati z ginekologom, saj boste tako bolj mirni. Zavedati pa se morate, da bo aktivnost med nosečnostjo drugačna, približno takole ...
- Ker se boste prej začeli potiti, pazite, da boste dovolj hidrirani.
- V vročih dneh raje vadite v klimatiziranih prostorih, da se ne pregrejete.
- Ker se vaš center gravitacije spreminja, pazite, da tečete po bolj ravnih površinah. Obenem pa popazite tudi na držo telesa, sploh med vadbo z utežmi.
Ne ustrašite se bolečin v sklepih! Te so lahko posledica hormona relaksina, ki v času nosečnosti sprošča vezi v telesu, zato se po vadbi lahko počutite razboleni. Ste pa zaradi tega tudi bolj nagnjeni k poškodba.
- Poslušajte svoje telo in ne merilcev telesne aktivnosti. Vadba v nosečnosti je namenjena boljšemu počutju in ne izboljšanju telesne pripravljenosti.
- Vadite po pameti! Če namesto aktivnosti potrebujete počitek, potem si ga privoščite. Za vadbo bo dovolj časa tudi kakšen drugi dan, ko boste imeli dovolj energije zanjo.
Zaradi povečane obremenitve na mehur se boste morali večkrat ustaviti in iti na wc, kar pomeni, da boste morali tudi več piti, da bo vaše telo ostalo hidrirano.

Vadbo si prilagodite
Aktivnost med nosečnostjo zagotovo ne bo taka, kot je bila pred njo. Zato si jo boste morali prilagoditi – tecite počasneje in seveda manj ali pa več hodite. Vsekakor pa se ne naprezajte, saj vam to lahko škodi. Kot smo že zgoraj omenili, pa bo vsekakor dobro, da vedno poslušate svoje telo in po potrebi počivate več kot običajno.
Sicer pa poskrbite za to, da boste dobro hidrirani ter da se boste prehranjevali zdravo in uravnoteženo, da boste zdravi vi in otrok v vašem trebuščku.

Tek skozi posamezna obdobja nosečnosti
Pričakujete lahko, da prvi trije meseci nosečnosti ne bodo najlažji, saj boste najverjetneje utrujeni in vam bo slabo. Kar pomeni, da boste manj aktivni ali pa sploh ne. Bo pa zato drugo trimesečje zagotovo lažje in boste imeli več energije za miganje. Ker pa se bo vaše telo spreminjalo, kar vas lahko ovira in vam povzroča bolečine, se boste morali temu tudi prilagoditi. Odličen pripomoček za tekačice v tem obdobju je pas za nosečniški trebušček, ki tega drži in tako olajša aktivnost.
Najmanj aktivni boste verjetno tudi v zadnjem trimesečju, saj bo vaš trebušček vse večji, vi vse bolj okorni, ob povečani aktivnosti pa se lahko pojavi vse več bolečin. Zato tek zamenjajte za sprehode, ali še bolje, plavanje.

Tek po porodu
Prvih šest tednov po porodu vašega telesa nikakor ne smete obremenjevati z aktivnostjo. Šele, ko vam ginekolog potrdi, da ste dobro ter da lahko začnete z vadbo, to lahko tudi storite. A pozor – začeti morate počas in po pameti. Če je le mogoče si omislite osebnega trenerja, ki vas bo vodil skozi proces, saj vam napačne vaje lahko povzročijo več težav, kot koristi. Sicer pa vam bodo v tem obdobju verjetno najbolj ustrezali dolgi sprehodi, vadva na eliptičnih napravah in vaje z lažjimi utežmi. Bodite potrpežljivi in si zapomnite, da se tudi počasi daleč pride!

Prirejeno po članku: What you need to know about running and pregnancy, ki je v celoti dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ