Vzdržljivostni tekači imajo močnejše kosti kot kolesarji

Vzdržljivostni tekači imajo močnejše kosti kot kolesarji
28.05.2021 AVTOR: A. T., Foto: Saucony/ Facebook

Kolesarji imajo veliko prednosti pri svojem športu, a obstaja eno področje, na katerem ne morejo tekmovati s tekači, to je trdnost kosti.

To je v skladu s študijo, predstavljeno na Evropskem kongresu endokrinologije, ki je pokazala, da lahko vadba, ki bolj obremenjuje vaše telo, kot je tek, izboljša dolgoročno zdravje kosti bolj kot dejavnosti, ki ne nosijo teže, kot je kolesarjenje.

Raziskovalce so še posebej zanimali tekači in kolesarji, ki pogosto radi izpeljejo do skrajnosti. Prejšnje raziskave so pokazale, da so kolesarji, ki sodelujejo v ultra-vzdržljivih pogojih, trpeli zaradi kronične resorpcije kosti, ko se kalcij iz kosti sprosti v krvni obtok in oslabi kosti. Z željo, da bi odkrili, ali enako velja za tekače, ki so sodelovali na prireditvah na izjemne razdalje, so raziskovalci izmerili raven hormonov pri 12 treniranih ultratekačih pred in po dirki 65 km (40,4 milje).

Raziskovalci so identificirali dve beljakovini, ključni za tvorbo kosti - osteokalcin in P1NP. Raven osteokalcina in P1NP v krvi sta dobra pokazatelja zdravja kosti. Ugotovljeno je bilo, da je med dirko tekačem padla raven obeh kemikalij. Ključno pa je, da so imeli ultramaratonci višjo raven P1NP v mirovanju v primerjavi s kontrolno skupino (sestavljeno iz 12 odraslih iste starosti, ki dirke niso tekli, a so se udeležili nizke do zmerne telesne vadbe). Raziskovalci pravijo, da to kaže na to, da lahko tekači med ultra dirkami energijo preusmerijo iz kosti, vendar imajo dolgoročno neto dobiček v zdravju kosti.

Ko je govoril o ugotovitvah, je glavni avtor dr. Giovanni Lombardi dejal: »Vsakdanji moški in ženska se morata zmerno gibati, da ohranjata zdravje. Vendar pa naše ugotovitve kažejo, da bi tisti, ki jim grozijo šibkejše kosti, morda želeli začeti teči in ne plavati ali kolesariti.«

Povzeto po: Why runners have stronger bones than cyclists, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ