Zakaj je hoja dobra za srce in ožilje

Zakaj je hoja dobra za srce in ožilje
29.02.2020 AVTOR: A. T., Foto: Fabletics/ Facebook

Več korakov kot jih dnevno naredite, večji pozitiven učinek ima to na vaš videz kot tudi na nivo energije in razpoloženje.

Ljudje, ki pretežno sedijo in so pretežki imajo večjo možnost za okorele in otrdele arterije, ki so povezane z boleznimi srca in drugimi težavami. Ljudje, ki nasprotno, redno vadijo, pa imajo prožne in bolj elastične arterije, kar je seveda za srce boljše.

Glede na nedavno metaanalizo hipertenzije, naj bi imel visok nivo telesne aktivnosti pozitiven učinek na elastičnost arterij. Z uporabo podatkov iz 10 predhodno objavljenih raziskav so raziskovalci pregledali število korakov na dan, ki so jih ljudje naredili, skupaj s togostjo ali elastičnostjo svojih arterij, ki so jo raziskovalci izmerili s tehniko, imenovano hitrost pulznega valovanja. Glede na te meritve, so raziskovalci razkrili, da so tisti, ki so bili najbolj fizično aktivni in so naredili vsaj 10.000 korakov na dan, imeli najbolj elastične arterije. Nasprotno pa so tisti, ki so večinoma sedeli in naredili manj kot 5000 korakov dnevno, imeli bolj otrdele arterije.

Raziskava je tudi pokazala, da bi lahko vsakih dodatnih 1000 korakov na dan pozitivno vplivalo na elastičnost arterij, tudi med sedečimi ljudmi. Sicer pa ima korist tudi večje število oz manj korakov: »Več je na splošno boljše, zato je 10.000 boljše od 5.000, 7.000 pa je verjetno boljše od 5.000,« je povedala avtorica študije, doktor znanosti Catrine Tudor-Locke, profesorica in izredna dekanja za raziskovanje na Univerzi v Massachusettsu v Amherstu na šoli za javno zdravje in zdravstvene vede.

Dr. Jerry Fleg, zdravnik na oddelku za kardiovaskularne znanosti Nacionalnega inštituta za srce, pljuča in kri, pa dodaja: »Nič magičnega ni v 10.000 korakih dnevno, kar je približno 8km. Številne študije so namreč pokazale koristi pri zmanjševanju srčno-žilnih bolezni že pri nižji stopnji koristi, je pa na splošno korist večje aktivnosti večja.«

Če se vam zdi 10.000 korakov na dan veliko, ne skrbite. Ne glede na količino, pomembno je, da se gibate, saj je vse boljše kot nič. Nedavna študija starejših sedečih žensk je pokazala, da so ob uporabi merilca korakov, bile bolj aktivne oz so naredile več korakov četudi jih niso dosegle 10.000. Tudi tovrstno gibanje pa že znatno zmanjša možnost za prezgodnjo zmrt. Torej ima že 10 minutni sprehod bistvene ugodnosti za zdravje.

Več hoje je dobro za vsesplošno zdravje in vam lahko pomaga do večje prožnosti arterij. Bo pa potrebnih več raziskav za to, da bi ugotovili, ali ima več kot 10.000 korakov dnevno še večji vpliv na zdravje arterij.

Povzeto po: Why Walking Is Good For Your Heart and Arteries, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ