Zakaj je leva stran vašega telesa šibkejša od desne in kako to popraviti?

Zakaj je leva stran vašega telesa šibkejša od desne in kako to popraviti?
09.04.2020 AVTOR: A. T., Foto: Reebok/ Facebook

S pravimi vajami je neravnovesje moči mogoče popraviti.

Ste opazili, da se med vadbo z utežmi leva roka utrudi prej kot desna? To je zato, ker je običajno leva stran šibkejša od desne. S to težavo se spopada veliko ljudi, kar v resnici ni prav nič nenavadnega. Pravzaprav je bolj redko, da so naša telesa po velikosti in moči popolnoma simetrična in vaša vadbena rutina nima pri tem nič.

Medtem ko naša vadba poskuša enakomerno krepiti obe polovici telesa, običajno v teku dneva nezavedno uporabljamo dominatno stran telesa pogosteje kot šibkejšo. V to je vključeno tako odpiranje vrat, vstajanje iz postelje ali noga, s katero prvo stopite na stopnico itd. In bolj ko uporabljamo eno stran, bolj se naši možgani naučijo sprožiti točno določene mišice. To pa privede do tega, da so mišice na eni strani telesa močnejše in pogosto tudi večje. Če ste si kdaj poškodovali kakšen ud, pa je dodatno za njegovo šibkost na določeni strani telesa krivo tudi to. In zanimivo je, da gre večina ljudi skozi življenje s temi razlikami v moči enega in drugega telesa brez da bi občutili razliko. Jo pa občutijo in opazijo tisti, ki se veliko ukvarjajo z vadbo.

Da bi zmanjšali šibkost na eni ali drugi strani telesa, strokovnjaki priporočajo da obremenite eno in drugo stran telesa posebej, in sicer z ustreznimi vajami, kot so vaje za ramena, prsi, bicepse, tricepse itd. Namesto fitnes naprav pa za vaje uporabite proste uteži, saj tako močnejši del telesa ne bo prevzel dela šibkejšega. Nadalje lahko poskusite tudi unilateralni trening in vaje, kot so izpadni korak z eno nogo, počep z eno nogo, dviganje uteži z eno roko itd. Ni pa potrebe, da bi manjko moči na eni strani telesa izravnavali tako, da bi na šibkejši strani delali več ponovitev. Vaša šibkejša stran se bo po naravni poti ujela in postala močnejša, saj bo prisiljena delati močneje.

Povzeto po: Why the Left Side of Your Body Is Weaker Than Your Right—And How to Fix It, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ