Zakaj je sprehod boljši za povečanje energije kot kava

Zakaj je sprehod boljši za povečanje energije kot kava
30.10.2019 AVTOR: A. T., Foto: Lorna Jane Active/ Facebook

Raziskave kažejo, da je lahko sprehod še boljši za vas kot skodelica kave, sploh takrat, ko potrebujete energijo za nadaljne delo.

Zakaj je sprehod boljši od kofeina
Študija raziskovalcev univerze Georgia v Atenah je pokazala, da so se ljudje, ki so vsaj 10 minut hodili po stopnicah pri nizki do srednji intenzivnosti počutili bolj živahno kot tisti, ki so zaužili 50mg kofeina, kar je količina pol skodelice kave ali nekaj več kot jo vsebuje pločevinka nekaterih napitkov. Druge raziskave pa so pokazale, da več kot 20 minut hoje pomaga ljudem, da so bolj živahni. Dokazi, ki so na voljo kažejo na to, da vadba spodbuja spremembe v možganih v t.i. nevrotranzmiterjih, ki igrajo vlogo v spodbujanju energije. V ta proces so verjetno vpleteni še norepinefrin, dopamin, serotonin in histamin.
Hoja sicer tudi pospeši pretok krvi, zaradi česar pride več kisika in hranil do možganov in mišic, kar sicer pripomore k temu, da se počutite bolj pozorni.

Koristi zdravju
Sprehod ni le nekaj kar vam bo na hiter način pomagalo, da boste bolj pozorni, temveč je tudi učinkovit način, da ohranite dobro zdravje, sploh, če se sprehajate redno. Redna vadba, vključno s hojo, vam pomaga, da se počutite bolj budni, boljše je tudi razpoloženje in zdravje srca ter ožilja in celični spomin.

Za kratek čas lahko spremenite okolje
Ko se odpravimo na sprehod, spremenimo okolje, kar je odlično tudi za prevetritev možganov. Pogosto, ko se počutimo utrujene ali nismo osredotočeni, je za to kriv stres. Že 10 minuten sprehod na prostem vam lahko bolj pomaga pri tem, da boste manj pod stresom kot bi vam kava.

Ne pokvari vam spanca
Kofein, še posebej, če ga uživamo pozno popoldne ali zvečer, lahko vodi v motnje spanja, kar pomeni, da boste naslednji dan izčprani in manj produktivni. Nasprotno pa vam bo sprehod pomagal, da boste ponoči spali bolje, posledično boste imeli več energije in boste bolj osredotočeni. Hoja vam prav tako da možnost, da ste na prostem in da ste izpostavljeni svetlobi, kar pomaga uravnati vaš cirkadni ritem, ki vpliva na kvaliteto spanja.

Nima stranskih učinkov
S kratkim sprehodom v telo ne vnesete nobenih snovi, ki bi lahko povzročile pozitivne ali negativne spremembe. Čeprav kofein res izboljša nivo pozornosti in osredotočeni, če ga uživamo zmerno, pretiravanje z njim vodi v razdražljivost, nespečnost, slabost in stresavico. Nič od omenjenega pa vam ne povzroči kratek sprehod.

Je brez kalorij
Če pijete napitke z vsebnostjo kofeina ali kavo, ki ni črna, bi lahko bil vaš napitek s kofeinom tudi prava kalorija (in sladkorna) bomba. Nasprotno pa se fizična aktivnost lahko pohvali s številnimi pozitivni učinki na zdravje. Torej, redno uživanje kofeinskih napitkov, ki so sladkani vodijo v povečanje telesne teže, hoja pa pomaga pri ohranjanju telesne teže.

Sklep
Če sredi dneva postanete utrujeni in ne veste, kaj bi s seboj, namesto, da bi posegli po kofeinu, pojdite na kratek sprehod, saj se boste tako počutili bolj osredotočeni. Obenem pa se bo povečala tudi vaša energija, izboljšalo razpoložene, prispevali pa boste tudi k ohranjanju telesne teže.

Povzeto po: 5 reasons walking is better than coffe for an energy boost, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ