Zakaj se vse več žensk spopada z bolečinami v kolkih?

Zakaj se vse več žensk spopada z bolečinami v kolkih?
24.11.2018 AVTOR: A. T., Foto: Saucony / Facebook

V zadnjih letih se je število žensk, ki se spopadajo z bolečinami v kolkih povečalo. Kaj je vzrok za to in kako se z njim spopasti?

Bolečine v sklepih so bile do sedaj pogostejše pri starejših ljudeh. A strokovnjaki opažajo, da ima težave z bolečinami v sklepih, še posebej v kolkih, vse več mladih žensk. Med njimi je tudi Nicole Jefferson, ki je v poznih dvajsetih letih začela trpeti za neprijetnimi bolečinami v kolkih. Nekdanja atletinja še sedeti ni mogla brez bolečin, vsak poskus teka, pa čeprav lahkotnega, se je končal s še hujšimi bolečinami. Zdravniki so sprva menili, da je vzrok njenih težav hernia, poškodba mehkega tkiva v dimlju. A kljub operaciji se njene težave niso izboljšale, temveč le še poslabšale. Vzrok njenih težav je kasneje pokazal ponoven pregled z magnetno rezonanco, ki je razkrila raztrganine labruma (tkivo, ki deluje kot tesnilo okoli hrustanca in skrbi za blaženje in stabilizacijo sklepa. Zaradi tega je bilo znotraj in okoli njenih sklepov močno vnetje, ki ji je povzročalo neznosne bolečine. Z operacijo in kasneje fizioterapijo se je njeno stanje izboljšalo, a med tekom se nekaj bolečine še vedno pojavi.

Jeffersonova ni edina s to težavo. V zadnjih letih se je število mladih žensk z bolečinami v kolkih znatno povečalo. Prav tako pa se je za kar 40% povečala menjava kolkov med 45-54 letnikih. Razlog je v tem, da znajo danes zdravniki vse bolje diagnosticirati težave; delno pa je razlog v tem, da se vse več žensk ukvarja s športi, ki znatno obremenjujejo kolke. Ena od diagnoz, ki se vse pogosteje pojavlja pri ženskah, ki so se zgodaj začele ukvarjati s športom je FAI ali femoroacetabularno prizadevanje. Gre za razvoj dodatne kosti v sklepu, ki lahko sam sklep poškoduje, kar privede do raztrganin in celo artritisa, v primeru, ko je posameznik aktiven tudi kot odrasla oseba. Sicer pa se težava lahko pojavi tudi pri moških, vendar imajo ženske več težav, delno zaradi biološke zasnove telesa, delno zaradi hormonov. Običajno imajo namreč širše boke in potrebujejo močnejše zadnjične mišice za podporo in stabilnost. Ker pa večinoma več sedimo kot pa krepimo zadnjične mišice, so težave hitro tu. Hormoni pa ob mesečnih ciklusih povzročijo, da se kite in ligamenti okoli kolkov zrahljajo.

Kaj lahko storite, da se zaščitite pred težavami?
Če imate težave, posvet z zdravnikom zagotovo ne bo odveč. Sicer pa vam priporočamo, da krepite spodnji del telesa. Plavanje je, na primer, odličen način za to, da okrepite kolke in preprečite nadaljno obrabo in raztganine. Joga vam bo pomagala pri izboljšanju ravnotežja, le izogibajte se tistih poz, ki pretirano raztezajo kolke in tkivo okoli njih, saj bi lahko imeli težave. Za druge vaje, s katerimi lahko okrepite posamezne dele telesa, pa se posvetuje s trenerjem. V primeru, da se stanje v šestih mesecih ne izboljša, se posvetujte z zdravnikom oziroma ortopedom.

Povzeto po: Why More and More Young, Fit Women Are Suffering With Hip Pain, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ