Zakaj tekačem zatekajo stopala?

Zakaj tekačem zatekajo stopala?
14.03.2020 AVTOR: A. T., Foto: Saucony/ Facebook

Morate tudi vi pogosto zrahljati vezalke med tekom? Preverite zakaj …

Tek ni ravno najbolj prijazen do stopal, kar ni nič čudnega. V povprečju namreč vsak dotik stopala s tlemi prenese približno dva in pol kratno težo telesa. Obenem kilometer in pol teka običajno sestoji od 2000-2500 korakov. Nič čudnega torej, da tekači na dolge proge med tekom pogosto utrpijo številne žulje in počrnele nohte. Zakaj pa prihaja tudi do zatečenih stopal?

Ko si odstranite tekaške čevlje in se vam stopala in gležnji zdijo nekoliko bolj okrogli kot sicer, se sprva to zdi zaskrbljujoče. A za večino tekačev je otekanje le kratkotrajno in običajno ne vodi v težave ali poškodbo. Zakaj pa do te težave sploh pride?

Kaj povzroča otekla stopala?
Kot prvo telo med aktivnostjo zahteva veliko več kisika kot pri počitku. Ko tečete, pretok krvi poveča dostavo kisika v mišice, to pa pomeni, da se tudi volumen mišic začasno poveča. Tehnično tukaj ne moremo govoriti o zatekanju, a vseeno se poveča volumen stopal, kar lahko vpliva na udobje v obutvi in tudi izvedbi vadbe.

Drugo je to, da med vadbo prihaja do mikroraztrganin v mišicah. Enako velja za zaklopke v venskem sistemu. To se imenuje venska insuficiena: »Ponavljajoč vpliv teka povzroči mikrotraume v majhnih kapilarah, ki dovajajo kisik do naših okončin, kar ima za posledico kopičenje tekočine in otekanje,« pravi podiater Paul Langer. Manjše otekline po teku, ki jih povzročijo dolgi teki ali intenzivne tekme - lahko ublažijo solne kopeli stopal in nog, pravi podiater Nelya Lobkova. In četudi se morda ne želite premakniti, bo zmanjšanje dolgega obdobja sedenja pomagalo ohraniti mečne mišice aktivne, tako pa bo črpalka tekočino premaknila po nogah navzgor nazaj v srce za recirkulacijo.

Potem je pa tu še prekomerna uporaba. »Sindrom kroničnega preobremenjenega prekata se lahko pojavi, če preveč uporabljate mišice in kite,« pravi Lobkova. V tem primeru se tetive oblog na stopalih in nogah razširijo ter potisnejo proti živcem in žilam v nogah, kar povzroča učinek preveze, ki povzroča otekanje in včasih otrplost.

Zatekanje pa je lahko povezano tudi z bolj resnimi poškodbami. Na lokalnem nivoju, poškodbe, ki nastanejo zaradi prekomerne uporabe, kot so zvini gležnjev, tendinitis in stresne frakture lahko povzročijo otekanje. »Če je prisotna bolečina in zatekanje, je priporočljivo, da s tekom prekinete, počivate, hladite prizadeto območje in privzdignete nogo za vsaj 24ur. A če bolečina vztraja, morate poiskati zdravniško pomoč,« pravi Lobkova.

Za otekanje stopal so sicer lahko krive tudi druge stvari, na primer neustrezna hidracija. V tem primeru imamo opravka z ravnotežjem elektrolitov in vode v telesu. »Mišice potrebujejo natrij, da bi ustrezno delovale. Ko natrij odvzamemo iz krvi, da pomaga mišice skrčiti, mu sledi voda. Če je ravnovesje elektrolitov in vode neustrezno, lahko v vaše celice vstopi preveč vode, kar povzroči otekle noge. Zato je pomembno, da vzdržujete raven elektrolitov, zlasti na daljših tekih.

Prav tako so za otekanje lahko kriva zdravila, saj nekatera namreč povzročajo otekanje ali zadrževanje tekočine v stopalih – to so določena zdravila za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka; zdravila za nadomestno hormonsko zdravljenje, kot so estrogen in testosteron; nesteroidna protivnetna zdravila, če jih jemljete z diuretiki (običajna zdravila za krvni tlak) in nekateri antidepresiva, «pravi Lobkova. Če jemljete zdravila, se posvetujte s svojim zdravnikom, saj je stranski učinek nekaterih otekanje.

Sicer pa ne glede na vzrok, je otekanje, ki ga spremlja rdečina, toplota in/ali bolečina nekaj, kar ne smete ignorirati. Otekanje, ki vztraja več kot dan bi moral oceniti strokovnjak, ki preveri, ali gre za posledico teka ali je težava morda povezana z ledvicami, srcem ali težavami z žilami.

Kaj lahko naredite?
Manjši meri otekanja se ne morete izogniti, vseeno pa še vedno lahko sprejmete nekatere preventivne ukrepe. Veliko tekačev si na primer kupi številko večji copat, da imajo nekaj več prostora v njih v primeru zatekanja stopal med dolgimi teki. Obenem copate lahko tudi nekoliko bolj ohlapno zavežete, a ne preveč, da ne izgubite podpore okoli gležnjev.

Prav tako so pomembne tudi nogavice. Kompresijske nogavice naj bi zmanjšale zatekanje zaradi teka.

Povzeto po: Why Do Runners Get Swollen Feet?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ