Zakaj trening za moč zmanjša tveganje za diabetes tipa 2?

Zakaj trening za moč zmanjša tveganje za diabetes tipa 2?
13.07.2021 AVTOR: A. T., Foto: Reebok/ Facebook

Potrebujete en izgovorov več, da začnete trenirati z utežmi? Tukaj ga imate!

Vadba z uporabo elastičnih trakov ali prostih uteži lahko zmanjša tveganje za razvoj diabetesa tipa 2, saj pomaga uravnavati krvni sladkor in izboljšuje zdravje srca in ožilja, ugotavlja raziskava v reviji Sports Medicine.

Raziskovalci so pregledali 14 nadzorovanih preskušanj, ki so uporabila trening za moč z 668 udeleženci, ki so imeli veliko tveganje za sladkorno bolezen. Ugotovili so, da je tveganje za tiste, ki se vsaj 12 tednov držijo treninga, znatno zmanjšano, zahvaljujoč izboljšanju glikemičnega nadzora, telesne maščobe in lipidov v krvi. Raziskovalci so zaključili, da je bil trening z določeno intenzivnostjo, ki je vključeval 10-15 ponovitev na niz, še posebej koristen.

Raziskovalci so tudi ugotovili, da študije, ki vključujejo dietno hrano, niso prinesle večjih koristi, kar bi lahko pomenilo, da ne boste mogli zmanjšati tveganja s pametnimi prehranskimi odločitvami. Glede na pomembnost prehrane za zmanjšanje tveganja za sladkorno bolezen je to ugotovitev, ki zahteva bolj nadzorovane protokole in raziskave.

To ni prvič, da je bila vzpostavljena povezava med treningom moči in diabetesom. Raziskave iz revije Mayo Clinic Proceedings namreč kažejo, da lahko že zmerna količina mišične moči zmanjša tveganje za razvoj diabetesa tipa 2 za 32 odstotkov.

Nekateri raziskovalci menijo, da lahko tovrsten trening pomaga tudi tistim, ki bolezen že imajo. Raziskava v reviji Nutrition & Metabolism ugotavlja, da je trening za moč tako učinkovit za nadzor glikemije in presnovo holesterola pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2, da bi ga bilo treba predpisati kot del zdravljenja.

Zakaj bi trening odpornosti imel ta učinek, ne pa kardio vadba v stanju dinamičnega ravnovesja, kot je tek? Po mnenju doktorice fizioterapije in kondicijske trenerke Carol Mack, gre za uporabo glikogena. »Jetra in mišice shranjujejo glikogen. Več, kot ga je mogoče shraniti na teh območjih, manj ga kroži v krvi, zato je krvni sladkor nižji. Dobra stvar treninga za moč je, da pomaga graditi več mišic, ki lahko tako shranijo več glikogena.«

Kardio v stanju dinamičnega ravnovesja, tako kot tek, uporablja glikogen za gorivo, a mišične mase ne gradi tako učinkovito kot trening z uporom, je dodala. Zato je dodajanje treninga za moč vaši mešanici fitnesa lahko dragoceno in vam daje prednosti enega in drugega.

Povzeto po: Why Resistance Training Lowers Type 2 Diabetes Risk, According to Research, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ