Zakaj vas lahko slaba tekma naredi bolj uspešne na dolgi rok

Zakaj vas lahko slaba tekma naredi bolj uspešne na dolgi rok
11.01.2020 AVTOR: A. T., Foto: Athleta/ Facebook

Res je in to je vse, kar potrebujete, da se vrnete še boljši.

Slaba tekma je lahko tudi dobra odskočna deska za uspeh. Analiza, narejena s strani UK sport, ki je pogledala v samo bistvu uspeha, je odkrila, da večina atletov v začetku kariere utrpi znaten zaostanek v napredku, a da tisti, ki vztrajajo in te izkušnje uporabijo sebi v prid, še okrepijo svojo motivacijo za napredek. Študija se je sicer osredotočila le na profesionalne športnike, a zagotovo se v njej prepoznajo tudi amaterski športniki. »Ko izgubimo namreč izkusimo intenzivne negativne občutke, ki pa nam lahko služijo kot motivacija za preprečevanje ponavljanja podobih dogodkov v prihodnosti. To pa naredimo tako, da analiziramo performans ter si naredimo načrt za boljšo izvedbo ter smo obenem tudi bolj odločeni, da ta načrt izpeljemo.« pravi športni psiholog profesor Andy Lane. Da boste vedeli, kako to storite, pa sledite naslednjim trem korakom:

Analizirajte
Ocenite svoj nastop. Kateri del tekme je bil najtežji, zakaj, kako ste reagirali na to?

Načrtujte
Ko boste vedeli, kaj je šlo narobe in kaj bi lahko storili bolje, vse te če-je vnesite v načrt. Obenem pa tudi najdite način, kako se boste s težavami, s katerimi se do zdaj niste ustrezno soočili, soočali v prihodnje.

Izvršite
Mentalne sposobnosti se izboljšajo z vajo, pri čemer vam lahko pomaga simuliran trening. Pustite, da vaš tekači prehitijo in se naučite na to odzvati mirno ter premišljeno. Naučite se začeti tekme na način, ki ste ga načrtovali in ne na vrat na nos.

Povzeto po: Why a bad race might make you more successful in the long run, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ