Zato je raztezanje najbolj zdrava navada

Zato je raztezanje najbolj zdrava navada
05.04.2021 AVTOR: A. T., Foto: Athleta/ Facebook

V redu je, če se že leta niste dotaknili nožnih prstov, se jih pa še boste - z redno vajo. Tako lahko začnete.

Za mnoge od nas je seznam vsega, kar bi morali dnevno narediti neskončno dolg. A trik je v določanju prioritet. In raztezanje je zagotovo prioriteta, saj vam ne pomaga le, da si privoščite več gibanja, temveč vam lahko pomaga tudi olajšati bolečine v hrbtu, razbremeni dan in celo izboljša spanec. Še bolje, te ugodnosti so lahko za vsakogar, ne glede na to, ali se raztezate vsakodnevno ali če se že leta niste dotaknili nožnih prstov. Tu je sedem razlogov, zaradi katerih je raztezanje najpomembnejše in bi ga morali izvajati pogosteje.

Premagali boste nizkoenergijske trenutke v dnevu

Le nekaj minut dinamičnega raztezanja dnevno lahko poveča pretok krvi, spodbudi možgane in pomaga, da se otresete utrujenosti in/ali pomanjkanja energije, kar se pogosto zgodi zgoraj popoldne, pravi Rachel Tavel, avtorica knjige Raztegnite se zdravo.

Imeli boste boljše ravnovesje

Ste kdaj slučajno stopili na nekaj in skoraj padli? Ne glede na to, ali gre za pasjo kost ali skrito drevesno korenino, se to kaj hitro lahko zgodi. Zahvaljujoč izboljšanemu ravnotežju, ki ga dobite pri raztezanju, boste bolj verjetno ostali pokonci.

Izboljšali boste obseg gibanja

Raztezanje vam daje večji obseg gibanja - in to je nekaj, kar potrebujete vsakodnevno. To je tisto, kar vam omogoča, da si lahko popraskate tisto izmuzljivo mesto na lopatici, dosežete predmet na zgornji polici ali da odpnete lasten nedrček. »To je še posebej pomembno s staranjem,« pojasnjuje Tavelova, avtorica knjige Raztegnite se zdravo. »Ko se staraš, naravni procesi omejujejo tvojo prožnost, kar lahko sčasoma povzroči togost in bolečine sklepov.«

Bolje boste spali

Raztezanje pomaga pri tem, da lažje zaspite. Obenem raztezanje ublaži tudi nekatere druge težave, ki nas ponoči držijo pokonci. Na primer krče v nogah: če ste nagnjeni k njim, lahko nekaj tednov raztezanja zmanjša njihovo resnost in pogostost, ugotavljajo raziskave.

Zaščitili boste vaše vsesplošno zdravje

Raziskave ugotavljajo, da zahvaljujoč izboljšani prekrvavitvi, lahko raztezanje pomaga do boljšega zdravja krvnih žil po telesu, obenem pa pomaga tudi zmanjšati tveganje za bolezni srca. 

Zmanjšali boste bolečino

Ali v službi preveč sedite? Raztezanje vam lahko pomaga olajšati bolečino, ki je posledica preveč sedenja. V enem randomiziranem nadzorovanem preskušanju so pisarniški delavci, ki so jih vsak dan učili vrsto raztezanja, poročali o manj bolečinah v vratu, ramenih ali hrbtu kot delavci, ki se niso raztezali.

Odlično se boste počutili

Raztezanje lahko brez težav zdrsne v vašo wellness rutino. »Četudi že leta niste bili fizično aktivni, lahko z lahkoto začnete z raztezanjem in z njim dosežete nekatere svoje največje zdravstvene cilje,« pravi Tavelova.

Povzeto po: Here’s Why Stretching Each Day Is the Healthiest Habit You Can Commit to in 2021, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ