Ženske so bolj na udaru za stresne frakture

Ženske so bolj na udaru za stresne frakture
08.04.2023 AVTOR: Tina Ambrožič
Strokovnjaki imajo vse bolj konkretne podatke, zakaj so ženske bolj na udaru za stresne frakture ...

Neustrezna prehrana in nezadostna količina zaužitih kalorij vam lahko povzroči številne zdravstvene težave, med drugim tudi povečane možnosti za stresne frakture. Nova študija, objavljena v reviji American Journal of Sports Medicine, razkriva zanimive podatke na to temo. V študijo, ki sta jo izvedla univerza Standford v sodelovanju z medicinsko šolo na Harvardu, je bilo vključenih 323 atletinj iz univerze Stanford, 47 od teh se je ukvarjalo s tekom. Znanstveniki so dekleta uvrstili v nizko, srednjo ali visoko rizično skupino za možnosti poškodb, pri čemer so upoštevali različne kriterije, med drugim to, ali so imele prehranjevalne težave ter težave z menstruacijo in kakšna je bila gostota njihovih kosti. Po določenem času so dekleta ponovno pregledali in preverili, pri kateri od njih je prišlo do poškodb in kakšne so te bile. Pri polovici (24 od 27) tekačic je bil riziko nizek, pri treh od teh pa je prišlo do stresnih poškodbe kosti. 16 tekačic je imelo zmeren riziko poškodb, a jih je kar polovica utrpela stresne poškodbe kosti v povprečju leta dni. Le 7 atletinj je bilo med tistimi, za katere so smatrali, da imajo visoke možnosti za razvoj stresnih poškodb kosti, kar 5 od teh pa je te tudi utrpelo.

Kako so strokovnjaki prišli to teh podatkov?
Ključni kriteriji za določanju možnosti poškodb, ki so jih strokovnjaki upoštevali, so bili naslednji:
1. Nezadostna količina energije ali izguba telesne teže kot posledica neustreznega prehranjevanja.
2. Nizka telesna masa (ITM)
3. Neredne menstruacije in zapoznel nastop te pri mlajših tekačicah (med 15 in 16 letom)
4. Nizka gostota kosti
5. Predhodne stresne frakture

Seveda je ob tem pomembno poudariti tudi, da so nekatere stresne frakture, sploh tiste, pri manj rizičnih skupini, bolj posledica, na primer biomehanike in določenih športov, pri kateri so noge bolj obremenjene.

Kako se izogniti težavam?
V primeru povečane možnosti za stresne frakture, je prva stvar, ki jo morate zagotoviti svojemu telesu ustrezna prehrana in zadostna količina dnevno zaužitih kalorij. Pri tem sta med najbolj pomembni hranili vitamin D in kalcij. Odveč pa ne bo niti pogovor z zdravnikom in trenerjem, da vam za nekaj časa ustrezno prilagodi trening, ki naj bo manj intenziven. Nenazadnje pa sta zelo pomembna tudi dober spanec in ustrezna regeneracija.

Povzeto po: 6 stress fracture warning signs, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ