15 stvari, ki bi jih morali vedeti, ko ste se začeli ukvarjati s tekom

15 stvari, ki bi jih morali vedeti, ko ste se začeli ukvarjati s tekom
09.02.2023 AVTOR: L. Z.
Tek je dosegljiv širšim množicam, saj gre za zelo enostaven šport. Prav omenjeni dosegljivost in množičnost sta vzrok za nešteto nasvetov za tekače. Tukaj jih najdete 15 za začetnike.

1. Ne sramujte se hoje. Nikjer ne piše, da morate celotno vadbo narediti v enakem tempu in v enem kosu. Za kratek čas spočijte telo in učinkoviteje opravite preostanek.

2. Jejte. Hkratno povečanje vadbe in zmanjšanje vnosa kalorij vodi v katastrofo. No, razen če niste pred tem resnično pretiravali.

3. … a vseeno pazite, kaj jeste.

4. Preverite, kakšni tekaški copati vam ustrezajo. Dobra stran teka je, da če vam razne GPS naprave, slušalke in podobno niso všeč, jih pač ne nosite. Obute pa morate imeti tekaške copate – in to dobre, ki vas bodo varovali pred poškodbami. Pred nakupom investirajte nekaj časa in se dobro pozanimajte ter preverite, kaj je najbolje za vas.

5. Ne tecite vedno sami. Tudi če nihče med vašimi prijatelji ne teče – za kar obstaja zalo majhna verjetnost –, lahko občutek tekaške skupnosti poiščete v rekreativnih tekaških društvih, ki jih je zares na pretek.

6. Začnite počasi in kratko. Nihče ne pričakuje od vas, da boste že prvo leto pretekli maraton. Postopnost je mati modrosti, z modrim treningom pa boste napredovali.


7. Ukvarjajte se z drugimi športi.
Tako boste zmanjšali verjetnost poškodb, poleg tega pa boste sčasoma postali tudi hitrejši tekači. Joga, vaje za moč, kolesarjenje, plavanje so sestavni del treninga tudi pri nekaterih vrhunskih atletih.

8. Ne tecite, da bi imeli vitke noge. S tekom boste razvili mišice na nogah – kar je dobro!

9. Nekateri teki bodo zanič. In to ne le na začetku. V zakup morate vzeti, da se ne počutimo vsak dan enako.

10. Ne odlašajte z začetkom na dan, ko boste (xy v prihodnosti). V tem primeru se lahko zgodi, da boste čakali za vedno.


11. Vedno se bo pojavil nekdo, ki lahko teče hitreje in dlje.
Izkoristite prednost rekreativcev v primerjavi s poklicnimi športniki: ne obremenjujte se z ostalimi.

12. Vaša stopala bodo izgledala slabše kot prej.

13. Poslušajte svoje telo. Če čutite bolečine raje prekinite z vadbo. Teku se izogibajte tudi takrat, ko je vaše zdravje načeto.


14. Svet vam ne bo dal časa za tek. Poiskati ga boste morali sami.

15. Ni še konec sveta, če en dan ne boste tekli.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ