4 najboljši prehranski nasveti

4 najboljši prehranski nasveti
10.07.2023 AVTOR: Tina Ambrožič
O tem, kako naj bi se prehranjevali, obstaja nešteto idej, nasvetov, pravil in navodil. A od vseh vam bodo zagotovo najbolj koristili spodnji štirje nasveti ...

Ni čudežnih rešitev
Kaj in koliko jeste je odvisno tako od vašega načrta treningov in ciljev, ki jih imate, kot tudi od vašega spola, starosti, fizičnih zmogljivosti in genetike. Kar pomeni, da se vaša potreba po vnosu makrohranil (ogljikovi hidrati, beljakovine, maščobe) skozi čas spreminja. Kar pomeni, da boste tudi težko našli neko čudežno rešitev, ki bi zadovoljila vse vaše želje in potrebe. Zato vam priporočamo, da se prehranjujete zdravo in poslušate svoje telo, ki vam bo povedalo, kaj mu bolj prija. Ne bo pa odveč, če si boste beleži kaj in koliko jeste, ko se intenzivno pripravljate na tekme in kaj in koliko, ko tega ne počnete.

Vaja dela mojstra
Tako, kot se s tekaškimi treningi pripravite na tek, se med treningi lahko pripravite tudi na prehranjevanje med dolgimi teki. Raziskave namreč kažejo, da lahko telo naučite bolje absorbirati ogljikove hidrate. Seveda pa boste to morali vaditi tudi na treningih, da bi ugotovili, koliko ogljikovih hidratov potrebujete in kdaj. Maratonci običajno te uživajo vsake 30-60 minut, in sicer običajno v obliki gelov ali športnih napitkov. A če želodec nanje ni pripravljen, lahko pride do težav. Tudi zato je seveda dobro, da vse, kar nameravate zaužiti na tekmah, preizkusite že na treningih, da se izognete težavam, ki bi vam lahko pokvarile tek.

Ne nasedajte marketinškim trikom
Superživila morda res imajo ugodne učinke na vaše telo, a samo zaradi njih še ne boste postali naslednji olimpijski prvak. Prav tako isto velja za razne prehranske nadomestke. Zato raje kot te uživajte zdravo in uravnoteženo prehrano, ki bo vašemu telesu zagotovila vsa hranila, ki jih potrebujete, da bi lahko normalno trenirali.

Vzdrževanje zdravega načina življenja je kot maraton
Če želite na dolgi rok biti zdravi in imeti neko zdravo telesno težo, potem si boste morali urediti prehrano in se tudi večino časa zdravo prehranjevati. Prav tako pa boste morali tudi pridno vaditi, da bi ostajali v dobri telesni formi. Vsekakor pa je dobro tudi, da ves čas poslušate svoje telo, ki vam bo tudi povedalo, kdaj potrebuje kaj. Včasih bo to malce več hrane, drugič malce manj, tretjič pa si bo morda želel počitka. A velja mu prisluhniti, saj telo samo najbolje ve, kaj mu v nekem trenutku manjka.

Prirejeno po: 4 Pieces of Timeless Nutrition Advice..

Značke: Prehrana, Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ