4 napake pri treningu, ki jih pogosto delajo maratonci

4 napake pri treningu, ki jih pogosto delajo maratonci
24.03.2019 AVTOR: A. T., Foto: Brooks running/ Facebook

Trening za maraton ni kar tako, saj preizkuša vse vaše zmožnosti, zato vam že male napake lahko pokvarijo napredek ali celo prekrižajo načrte za dosego cilja.

Obsedeni ste z dolgim tekom
Res je, da je dolgi tek zelo pomemben, a veliko tekačev pretirano poudarja dolžino in trajanje dolgih tekov. V resnici pa je tako, da se mora dolgi tek uskladiti tako z vami, kot tudi z vašimi drugimi treningi. Torej bi dolgi tek moral biti okoli 25-30% vaše tedenske kilometrine, ne pa več kot tri ure dolg tek. Kar pomeni, da če tečete okoli 80km tedensko, vaš dolgi tek ne bi smel preseči 24km. Razlog za to je, da je dolgi tek le eden od treningov in tekov, ki jih morate izvajati, da bi dosegli cilj. Torej, morate biti v formi ne le en dan v tednu temveč tudi še vsaj pet drugih dni, vsekakor pa morate imeti tudi čas za počitek, da se telo lahko regenerira.

Trenirate z neprimerno intenzivnostjo
Intenzivnost je še ena zelo pomembna komponenta treningov za maraton. Veliko tekačev namreč misli, da je najboljše, da tečejo čim hitreje. A to je vse prej kot ustrezno mišljenje, saj bi vam pretiravanje lahko prineslo številne težave – poškodbe in utrujenost, posledično pa preskakovanje treningov, izčrpanost itd. Zato je potrebno začeti počasi, z lahkotnimi teki, sčasoma pa se hitrost povečuje.

Vaš trening ni reden
Za dosego cilja je predvsem potreben reden in ustrezno zasnovan trening. Neredno tekanje in neustrezni treningi so namreč pravi recept za polom. Preveč treningov in prevelika intenzivnost teka namreč vodijo v poškodbe, utrujenost in izčrpanost. Za dosego cilja pa je potrebno postopno delo, raznoliki in ustrezno zasnovani treningi ter tudi čas za počitek.

Vaš trening ni uravnotežen
Nobena skrajnost ni dobra, zato morate najti pravo mero med količino in zahtevnostjo treningov ter tudi čas za regeneracijo. Morda boste za pripravo na tako zahteven podvig kot je maraton potrebovali več treninga in teka, morda pa tudi kaj manj. A vztrajnost se vam bo zagotovo izplačala, saj boste samozavestno stekli na progo in z malce sreče tudi pretekli ciljno črto. Ponos in veselje, ki vas bosta ob tem obšla pa bo zagotovo težko prekositi.

Povzeto/ prirejeno po: Training Mistakes Most Marathoners Make, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ