5 ugodnih učinkov teka po plaži

5 ugodnih učinkov teka po plaži
15.08.2023 AVTOR: Tina Ambrožič
Tek po plaži ni le prijeten, ampak je tudi prijetnejši za vaše telo. Kako in zakaj?

Sklepi bodo manj trpeli
Če tečete po kamenčkih ali pesku, je ta površina veliko mejhkejša od, na primer betona. Kar pa je dobro za vaše sklepe, saj ne bodo toliko trpeli kot med tekom po trših površinah.

Okrepili boste šibkejše dele telesa
Mehka površina, kot je pesek, je morda res nestabilna, a prav ta nestabilnost vaše telo prisili, da uporablja vse tiste male mišice, ki so redko v uporabi, da začnejo delati, saj se tako telo lahko stabilizira. Kar pa pomeni tudi, da se bodo obenem te mišice tudi krepile. S tem pa se zavarujete tudi pred poškodbami, ki bi prav zaradi tega neravnovesja v moči mišic lahko nastale.

Imeli boste vzdržljivostni trening z razgledom
Za tek po mehkejši površini boste morali veliko bolj garati, kot za tek po gladki. Mehka površina se namreč hitro uda, zato se boste morali bolj potruditi, da se boste odrinili naprej. A to pomeni tudi, da da bo pri teku aktivnih več mišic v spodnjem delu telesa, ki se bodo z delom seveda le okrepile.

Pokurili boste več kalorij
Dodaten napor in povečano delo mišic zahteva svoje – pokurili boste namreč več kalorij, kot bi jih sicer. Tako pa se boste zlahka znebili tudi kakšnega odvečnega kilogramčka.

Sprememba vam bo dobro dela
Če ste navajeni vedno ene in iste proge ali tekov po enaki površini, vam bo sprememba zagotovo dobro dela. Zato bo tek kljub naporu prijeten, tudi zato, ker boste pred seboj imeli morje.

Začnite počasi
Čeprav je tek po plaži čudovit, previdnost vseeno ne bo odveč. Paziti morate namreč kam in kako stopate, saj sicer lahko tvegate poškodbo. Če boste tekli po pesku, bodo na udaru vaši gležnji, pa ahilova tetiva in stopalni lok. Zato začnite počasi, da se vi in vaše celo telo navadi na novo površino, nato pa po pameti.

Povzeto po: The 5 benefits of beach running.

Značke: Prehrana, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ