5 znakov, ki kažejo na to, da bi morali jesti več ogljikovih hidratov

5 znakov, ki kažejo na to, da bi morali jesti več ogljikovih hidratov
07.02.2020 AVTOR: A. T., Foto: Lorna Jane Active/ Facebook

Ko vam telo sporoči, da potrebuje več ogljikovih hidratov, mu raje verjemite.

Zakaj potrebujemo ogljikove hidrate
Ogljikovi hidrati so naš primaren vir goriva in nam zagotavljajo energijo, ki jo potrebujemo za vsakodnevne aktivnosti in življenje. Obenem so tudi naš glavni možni vir goriva našim možganov, ki brez njih ne bi mogli delovati optimalno.
Naše telo ogljikove hidrate razgradi v sladkor, ki se nato lahko pretvorijo v energijo, ki gre direktno v krvi obtok in se shrani kot glikogen v mišicah in jetrih, da bi se kasneje pretvoril v energijo. Da bi naše telo bilo dobro preskrbljeno z njim, pa naj bi, po prehranskih smernicah zaužili dnevno okoli 45-65% kalorij iz ogljikovih hidratov.

Znaki, da potrebujete več ogljikovih hidratov
Če boste zaužili manj ogljikovih hidratov, ki so pravo gorivo za telo, boste to začutili na različne načine, na primer:

Utrujenost in megla v glavi
Eden prvih znakov, da niste zaužili dovolj ogljikovih hidratov je ta, da se počutite fizično in psihično izčrpani. Poleg tega se počutite tudi zaspani in počasni, mnogi pa se srečajo tudi s kakšnim neprijetnim glavobolom.

Spremembe razpoloženja
Tudi spremembe razpoloženja so pogosto prisotne, ko ne zaužijete dovolj ogljikovih hidratov. Ti namreč povečajo proizvodnjo serotonina, hormona, ki pomaga uravnavati razpoloženje.

Slaba vadba
Če se zaradi prenizkega vnosa ogljikovih hidratov komaj prebijete čez dan, to verjetno vpliva tudi na vašo vadbo. Za nizko intenzivne vadbe mogoče manj, saj lahko vaše telo bolj učinkovito uporablja kisik in maščobo za energijo. Pri visoko intenzivnih treningih pa je povsem drugače saj se telo zanašala na glukozo v krvnem obtoku ali shranjeno v mišicah in jetrih. Samo namreč ne more tako hitro proizvesti energije le iz kisika ali maščobe. To kažejo tudi študije, ena od njih, objavljena v reviji The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, pravi, da so ketogene diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov znatno vplivale na uspešnost moških in žensk pri visoko intenzivni vadbi.

Neprijeten zadah
Nepričakovano, a zelo resnično: Če vam primanjkuje ogljikovih hidratov, lahko vaš zadah smrdi. Ko namreč ne uživate veliko ogljikovih hidratov, telo uporablja maščobo za gorivo. V tem procesu presnove pa telo proizvaja tudi kemikalije, poznane pod imenom ketoni, ki se sproščajo z izdahom in lahko imajo neprijeten vonj.

Prebavne težave
Ne le, da imate, ko uživate manj ogljikovih hidratov, manj goriva, temveč zaužijete tudi manj vlaknin, ki pridejo z njimi. Brez vlaknin, ki olajšajo veliko potrebo, pa pogosto pride do zaprtja.

Kako povečati vnos ogljikovih hidratov?
Če ste ugotovili, da tudi vi uživate premalo ogljikovih hidratov, počasi začnite povečevati njihov vnos. To storite tako, da nekaj dni sledite svojih obrokom in se potrudite, da bo med 45-65% kalorij prišlo iz ogljikovih hidratov. Ali pa se vsaj potrudite, da bo v vsakem obroku tudi nekaj ogljikovih hidratov. Kvalitetni ogljikovi hidrati so polnovredna živa (ovseni kosmiči ali rjav riž), stročnice (fižol ali leča), sadje (jagode ali jabolka) ali škrobna zelenjava (krompir ali buča).

Če vam skrbi, da bo poveča vnos ogljikovih hidratov vplival na vašo telesno težo, se spomnite, da vas vlakne iz žit ohranjajo site dlje časa, zato boste verjetno tudi jedli manj. Dolgoročno to pomeni, da boste tudi lažje ogranjali telesno težo.

Povzeto po: 5 Signs You Need to Eat More Carbs, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ