6 ključnih simptomov dehidracije

6 ključnih simptomov dehidracije
07.05.2021 AVTOR: A. T., Foto: adidas running/Facebook

Žeja je le eden od znakov.

Imate glavobol

Zdi se, da dehidracija povzroči krčenje celic v možganih, zato je glavobol značilen znak dehidracije. To je verjetno tudi razlog, da vas med dolgimi in napornimi treningi v vročih dneh zaboli glava. Preden vzamete tableto, raje poskusite spiti nekaj vode ali hidracijski napitek, da boste telesu povrnili tekočino.

Osredotočenost opeša

Dehidracija ogroža vašo osredotočenost, izvršilno funkcijo in motorično koordinacijo, pravi članek, objavljen v reviji Medicine & Science in Sports & Exercises, ki je pregledal 33 študij na to temo. Lahko le ugibamo, zakaj. Ena od možnosti pa je, da bi to lahko bilo povezano z enakim krčenjem možganskih celic, ki povzročajo tudi glavobol.

Urin je temen

Ko ste dehidrirani, vaše ledvice poskušajo to vodo spet absorbirati nazaj v telo, kar ima za posledico temnejši, visoko koncentriran urin z zelo majhno količino tekočine.

Lahkoten tek se zdi težak

Vaš običajni, enakomerno tempo se nenadoma zdi težak. Razlog za to je, da izguba tekočine spremeni koncentracijo količine krvi, zato mora vaše srce bolj delati, da mišice oskrbi s kisikom in hranili, ki jih potrebujejo. To pomeni, da se bo povečal tudi vaš srčni utrip, da boste lahko ohranjali običajen tempo.

Imate krče

Izguba tekočine spremeni koncentracijo elektrolitov v telesu, kot sta natrij in kalij, ki so odgovorni za krčenje mišic. In če porušite ravnovesje elektrolitov v telesu, se vaše mišice lahko krčijo in povzročajo krče.

Utrujeni ste

Že zaradi blage dehidracije boste morda želeli zadremati. Osrednja temperatura telesa je z dehidracijo namreč povišana, kar lahko vpliva na možgane in povzroči utrujenost. Obstaja tudi večja obremenitev kardiovaskularnega sistema - na kar kaže povišan srčni utrip - tako, da če se dehidracija poslabša, bo srce imelo zmanjšano sposobnost dovajanja kisika, zaradi česar boste čutili utrujenost.

Povzeto po: 6 Key Dehydration Symptoms You Should Know About, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ