8 ugodnih učinkov konopljinih semen

8 ugodnih učinkov konopljinih semen
02.12.2018 AVTOR: A. T., Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons

Ste že poskusili konopljina semena? Še ne? Pa bi jih morali, saj vsebujejo veliko mineralov in hranil, med katerimi sta tudi železo in beljakovine.

Konopljina semena niso zaman tako popularna. Čeprav so zelo majhna, vsebujejo veliko hranilnih snovi, zato strokovnjaki priporočajo, da jih uživate dnevo in to vsaj eno jušno žlico. In kakšni vse so njihovi pozitivni učinki?

Pomagajo vam lahko zgraditi mišično maso
Namesto beljakovin v prahu, lahko v napitke, ki jih uživate po treningu dodate konopljina semena, saj so ta bogata z beljakovinami. In ne kakršnimikoli! Konopljina semena namreč vsebujejo vse esencialne aminokisline, zato spadajo med popolne beljakovine. Sicer pa boste s 3 jušnimi žlicami teh semen v telesu zagotovili kar 10 gramov beljakovin.

Izboljšajo nivo energije
Konopljina semena vsebujejo tudi manjšo količino kompleksnih ogljikovih hidratov (1g na jušno žlico), ki sproščajo glukozo v krvni obtok občutno počasneje ter preprečujejo upad energije in utrujenost skozi dan.

Preprečujejo lakoto
V konopljinih semenih je veliko vlaknin, ki prispevajo k temu, da ste dlje časa siti. Zato so konopljina semena kot dodatek obrokom še toliko bolj privlačna. Seveda pa ne pozabite piti tudi dovolj tekočine, da se bodo vlaknine lažje premikale po prebavnem traku.

Pomagajo izboljšati spanec
Med minerali, ki jih konopljina semena vsebujejo, je tudi magnezij. Ta poskrbi za umiritev telesa in sproščene mišice, kar pomeni, da boste zaradi tega tudi bolje spali. Zato strokovnjaki priporočajo, da ta mineral ali živila, ki ga vsebujejo, uživate kakšno uro ali dve pred spanjem.

Preprečujejo anemijo
Ko telesu primanjkuje železa, pride do anemije, kar privede do slabega počutja - utrujenosti, bolečine v prsih, omotice itd. Zato je zelo pomembno, sploh za športno aktivne, da uživate živila z večjo vsebnostjo železa, kot so tudi konopljina semena.

Preprečujejo zgoščevanje krvi
V konopljinih semen so tudi omega-3 in omega-6 maščobe, ki ohranjajo žile odprte, krvni tlak nizek in tako prispevajo k boljšemu zdravju srca. Obenem pa se v semenih skriva tudi arginin, ki se v telesu spremeni v dušikov oksid, ki prav tako prispeva k boljšemu zdravju srca.

Lahko zmanjšajo simptome PMS-ja
Imate težave s PMS-jem? Uživajte konopljina semena, saj ta vsebujejo osnovne maščobne kisline, ki ugodno vplivajo na vse znake pms-ja. Z vnosom seveda ni potrebno pretiravati, za izboljšanje stanja bo dovolj že 2g konopljinih semen dnevno.


Kako jih uživati?
Konopljina semena lahko zamešate v smootije in kosmiče, z njimi posujete solato, jih dodate rižoti ali testeninam in še kaj. Poleg semen pa lahko poskusite tudi konopljino mleko ter konopljino maslo. Nekoliko bolj previdni pri uživanju konopljinih semen morate biti le tisti, ki jemljete krvne koagulante. V tem primeru morate z uživanjem konopljinih semen začeti počasi in v manjših količinah, da se izognete težavam s strjevanjem krvi.

Povzeto po: 8 hemp seed benefits, ki je dostopen tukaj .

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ