9 stvari, ki bi jih vsak tekač moral narediti vsaj enkrat

9 stvari, ki bi jih vsak tekač moral narediti vsaj enkrat
05.07.2019 AVTOR: K. R., Foto: PIXABAY

Naj tek ne bo le rutina. Presekajte ponavljajoče se tekaške treninge z zanimivimi dejanji. Kaj bi moral poskusiti vsak tekač vsaj enkrat?

1. Vsak tekač bi vsaj enkrat moral teči brez ure

Športna ura je odličen pripomoček, s katerim tekači lahko nadziramo kilometre in čas, s tem pa tudi tempo, s katerim lažje oblikujemo in nadzorujemo trening. Ura nam prav tako lahko pomaga s podatki med samo tekaško tekmo, saj tako lahko jasno vemo, na katerem kilometru smo; koliko moramo še preteči in kakšen je naš tempo oz. čas. Tekači imamo s tem jasen nadzor nad seboj. Kaj pa, če si poskusite postaviti izziv in enkrat teči brez ure? Tecite po občutku, za dušo in zase. Znova se boste spomnili na čisto ljubezen do teka zaradi teka samega.

2. Vsak tekač bi enkrat moral teči z družinskim članom

Če se kdo od vaših bližnjih pripravlja na svoj prvi uradni tek, ga pospremite na njegovi prvi tekmi. Če se v vaši družini nihče ne ukvarja s tekom, pa svoje družinske člane začnite spodbujati in tecite z njimi. Svetujte jim, skupaj naredite lahkoten trening in se hkrati tudi pogovarjajte. Tek je lahko odlično sredstvo zbliževanja in povezovanja.

3. Vsak tekač bi enkrat moral navijati za druge na tekmi

Zagotovo veste, kako dober je občutek, ko množica ljudi navija za vas, ko tečete na tekaški tekmi. Zakaj ne bi enkrat storili obratno in tudi vi navijali za druge? Udeležite se tekaške tekme, na kateri ne boste sodelovali in navijajte za tekače, ki tečejo mimo.

4. Vsak tekač bi se vsaj enkrat moral udeležiti dobrodelnega teka

V Sloveniji imamo veliko dobrodelnih tekov, nekatere tudi brez merjenja časa. Udeležite se kakšnega teka za dober namen in pomagajte.

5. Vsak tekač bi enkrat moral drugo polovico tekme teči hitreje

‘Negative split’ je tekaška taktika, kjer se drugo polovico trase teče hitreje kot prvo. To je težko doseči, a bistvo je v tem, da tekmo začnete hitro, nato upočasnite svoj tempo za 10-15 sekund na tempo, do polovice trase, nato pa drugo poovico trase tecite hitreje. To je dobra taktika oz. tekaška tehnika, s katero lahko dosežete dober čas.

6. Vsak tekač bi enkrat moral poskusiti trail ali gorski tek

Trail tek je tek, ki je drugačen od navadnega teka. S trail tekom trenirate različne mišične skupine, poleg tega pa lahko občudujte čudovito naravo, kar ugodno deluje tudi na mentalno in duševno zdravje. Enako velja za gorske teke. Postavite si izziv!

Kakšne so razlike med gorskim in trail tekom?

7. Vsak tekač bi enkrat moral obiskati enega največjih maratonov na svetu

Maratoni, ki spadajo pod World Marathon Majors so maratoni v Tokyu, Bostonu, Londonu, Berlinu, Chicagu in New Yorku City. Na vsakem od teh maratonov je neverjetno vzdušje in dober občutek, ko si med tekom ogledujete največja mesta na svetu.

8. Vsak tekač bi enkrat moral teči v dežju

Mnogi se bojijo dežja, v resnici pa je dež le voda, ki ne škodi. Tecite po dežju, pustite, da na vas padajo dežne kapljice in se naučite uživati v tem naravnem pojavu.

9. Vsak tekač bi vsaj enkrat moral teči bos

Tek brez tekaških copat je zagotovo nekaj posebnega. Bosonogi tek je vse bolj priljubljen, a treba se ga je lotiti z nekaj znanja. Dokler ga ne osvojite, poskusite teči v minimalističnih tekaških copatih ter po zanimivih podlagah: po mehki travi ali po peščeni plaži na dopustu.

33 stvari, ki jih razumejo le tekači

Značke: Trening
Ključne besede:
trening tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ