Aktivnost je koristna tudi, ko se spopadate s tekaško poškodbo

Aktivnost je koristna tudi, ko se spopadate s tekaško poškodbo
05.12.2020 AVTOR: A. T., Foto: Athleta/ Facebook

Pomembno je, da se gibate tudi, ko ste poškodovani, saj ima to ugodne učinke na vašo kondicijo.

Verjetno veste, kako je, če zaradi nepričakovane poškodbe ne morete teči. A če ste prisiljeni za nekaj časa prenehati s tekom, se med zdravljenjem preusmerite na drugo dejavnost ali ne? Ni namreč potrebno, da z aktivnostjo povsem prenehate. Na voljo je veliko načinov, da ostanete aktivni. Žal pa, kot kažejo študije, veliko tekačev ne počne. Namesto tega pogosto kar obsedijo.

Študija, objavljena v reviji Medicine & Science in Sports & Exercise, je eno leto obravnavala 49 rekreativnih tekačev. Vsem so bili izdani monitorji aktivnosti, s katerimi so lahko spremljaji dnevno telesno aktivnost in še posebej skupne minute zmerne do močne aktivnosti. Izpolnili so tudi tedensko raziskavo o bolečinah, povezanih s tekom, in o tem, ali so kaj spremenili. Če je tekač v sedmih dneh zmanjšal ali odpovedal vsaj tri načrtovane treninge, je teden štel za »poškodovan teden«.

V primerjavi z nepoškodovanimi tedni so tekači dnevno opravili okoli 14 minut zmerne do živahne aktivnosti, zaradi česar so raziskovalci ugotovili, da »izgubljenega časa teka« niso nadomestili z drugo vadbo. Čeprav udeležencev niso vprašali, zakaj ne ohranjajo ravni dejavnosti, bi to lako bilo zato, ker jih druge oblike vadbe preprosto niso zanimale. Soavtorica študije in docentka na oddelku za kineziologijo Univerze Indiana Bloomington, Allison Gruber, je povedala: »Mogoče je, da tekači resnično sprejmejo ta prosti čas, čeprav se sprva ne zdi tako.« Dodala je še, da tekači zagotovo »tečejo skozi bolečino«, saj so mnogi poročali, da imajo bolečine, povezane s tekom, a zaradi njih niso odpovedali ali spremenili nobenega treninga. Gruberjeva je dejala, da je to lahko povezano s tem, da se zaradi tega na koncu tudi poškodujejo, zato podaljšanje sedečega časa ni slabo - prej je to verjetno prepotreben počitek za mišično-skeletni sistem. »Dokler se rekreativni tekač po okrevanju vrne na običajno količino teka ali vadbe, potem nadomeščanje izgubljenega časa teka z drugimi dejavnostmi morda ne bo imelo dolgoročnih vplivov na zdravje,« je še dodala. A to še ne pomeni, da ne boste imeli nobenih posledic, če boste v času, ko ne boste tekli, le počivali. »Tekači se boste morda težje vrnili na enako kondicijsko pripravljenost, kilometrino in tempo, kot bi se pred poškodbo, če ne ohranite kardiorespiratorne kondicije,« je dejala profesorica. Toda stopnja težavnosti bo odvisna od dejavnikov, kot so starost, stopnja pripravljenosti pred poškodbo in druga zdravstvena stanja.

Zaključek? Zaenkrat še ne vemo, kako se pristop »samo za počitek« primerja z ohranjanjem telesne aktivnosti med poškodbami, je dejala Gruberjeva. Sumi pa, da bi bilo kakšno gibanje več kot koristno za vrnitev na raven pred poškodbami, če vam le ne povzroča več bolečin. Ko naslednjič pride do poškodbe, poskusite z drugimi dejavnostmi, kot so hoja, kolesarjenje, joga ali plavanje, če to ne moti vaše poškodbe in je ne poslabša.

How Cross-Training Benefits You While You’re Nursing a Running Injury, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ