Ali pijete preveč kave?

Ali pijete preveč kave?
12.07.2019 AVTOR: A. T., Foto: Julius Schorzman, Wikipedia

Ja, poživljajoče dobrote, brez katere mnogi ne moremo, je kaj hitro lahko preveč.

Za številne je kava nujno poživilo, s katerim lažje začnejo in se prebijajo skozi dneve. Med njimi so tudi vzdržljivostni atleti, ki na kavo prisegajo, da so bolj osredotočeni in lažje speljejo treninge. A tako kot z vsako stvarjo, je tudi pri kavi tako, da jo je kaj hitro lahko preveč. Pretirana doza kofeina ima namreč negativne učinke na telo, saj povzroči visok krvni tlak, omotico, tresenje, glavobol in nenormalen srčni utrip.

Koliko kofeina oziroma kave je za telo preveč je bilo dolgo nejasno, sedaj pa so to številko razkrili raziskovalci univerze Južne Avstralije. V študiji so preučili kar 347.000 ljudi v letih med 37 in 73, da bi ugotovili, kako gen (CYP1A2) za presnovo kofeina, pomaga posameznikom tega prebaviti. Obenem pa so identificirali tudi dejavnike za bolezni srca in ožilja, povezane z uživanjem kave in genetskimi varijacijami. Odkrili so, da so tisti, ki so popili več kot šest skodelic kave dnevno imeli kar 22% večjo možnost za bolezni srca in ožilja kot tisti, ki so popili le 1-2 skodelici dnevno. Zanimivo pa je, da varna količina, torej nekje do šest skodelic, ni imela nič s tem, ali so posamezniki imeli gene za hitrejšo presnovo kave ali ne. Kljub genom, ki so kar štirikrat hitreje razgradili kofein, pa raziskovalci ne verjamejo, da lahko ti posamezniki varno uživajo več kofeina in bolj pogosto, brez, da bi ta imel škodljiv učinek na njihovo zdravje. Avtorica študije, dr. Elina Hyppönen iz avstralskega centra za zdravje je še dodala, da je za zdravo srce in krvni tlak, potrebno omejiti uživanje kofeina na manj kot šest skodelic dnevno. Več kot šest skodelic namreč že poveča možnosti za bolezni srca in ožilja.

Študija je sicer razkrila tudi nekaj pozitivnih učinkov ob uživanju manjših količin kave, ki so jih zaznale tudi že nekatere predhodne študije. Študija iz leta 2017, ki je bila objavljena v European Journal of Nutrition, razkriva, da je nizko do zmerno uživanje kofeina dnevno povezano z manj možnostmi za težave s srcem v nasprotju s tistimi, ki so z uživanjem kofeina pretiravali. Kot so prepričani raziskovalci, antioksidanti v kavi, t.i. klorogenska kislina, namreč lahko pripomorejo k izboljšanju delovanja krvnih žil in preprečijo razvoj oblog, ki zamašijo arterije. Preveč kofeina pa ne le poveča možnosti za višji krvni tlak, temveč tudi lahko vodi k otrdelosti arterij – dva faktorja, ki povečata možnosti za srčne bolezni. Zato je zelo dobro, da se držite načela zmernosti, saj pretiravanje skoraj vedno vodi v težave.

Povzeto po: Are you drinking too much coffee?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ