Ali res moramo načrtovati dneve za počitek?

Ali res moramo načrtovati dneve za počitek?
25.12.2019 AVTOR: A. T., Foto: Reebok/ Facebook

Počivati po občutku ali ko tako pravi načrt?

Bi res morali v načrte treningov vključiti tudi proste dni ali je v redu, da se preprosto ustavimo in počivamo, ko tako začutimo? Kaj o tem pravi strokovnjak? Zdravnik športne medicine William O. Roberst meni, da je vse odvisno od naših ciljev. Sam vadi zaradi vsesplošnega boljšega počutja in zdravja, zato se trudi vaditi dnevno. A žal mu delo, družina in druge obveznosti občasno prekrižajo načrte, zato mora vadbo postaviti na stranski tir, kar pomeni, da mu počitka ni potrebno predvidevati vnaprej, temveč le, ko in če je to potrebno.

A velika razlika je med njegovim treningom in treningom profesionalnih atletov, saj tovrstni treningi vključujejo visoko intenzivno in obsežno vadbo, da bi lahko dosegli zastavljene cilje. Zato morajo tekači počitek preprosto vključiti v tedenski načrt treningov, da ima telo čas, da se regenerira. Telo pa potrebuje okvirno 48 ur, da okreva po napornem treningu. Okrevanje pa včasih zahteva tudi dan brez aktivnosti ali dan z nizko intenzivno aktivnostjo kot sta plavanje ali joga. Sicer pa je definicija počitka relativna in se razlikuje od posameznika do posameznika. Vsekakor pa počitek vsebuje tudi zadostno količino kvalitetnega spanca, ki izboljša trening in zmogljivost. Nenazadnje pa je za dober tek pomemba tudi dobra prehrana.

Kdaj torej vzeti prost dan? Preprosto takrat, ko ga res potrebujete. Če trenirate dobro in želite doseči svoje cilje brez poškodb, potem vaš načrt deluje. V nasprotnem primeru, ko se počutite vse slabše in vam treningi ne gredo, pa boste morali svoj načrt malce prilagoditi in si privoščiti več počitka.

Povzeto po: Do we really need scheduled rest days?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ