Ali v vročini pokurite več kalorij?

Ali v vročini pokurite več kalorij?
04.07.2019 AVTOR: A. T., Foto: Brooks running/ Facebook

Ali večji napor pomeni tudi večjo porabo kalorij? Preverite, če je temu res tako.

Vroče in vlažno vreme ima drugačen vpliv na tek kot prijetno jesensko vreme. V poletnih dneh se morda zdi, da je zaradi vremena napor večji in je zato tek lahko tudi slabši. Ampak ali zaradi tega dodatnega napora v vročini pokurite več kalorij?

Na primer, če se vam 9 minut dolg kilometer in pol zdi lahkoten v hladnem vremenu, v toplem in vročem vremenu pa nekoliko težji, ali bo to spremenilo razmerje maščob in ogljikovih hidratov, ki jih pokurite? Pa za začetek poglejmo nekaj osnov. Na splošno med vadbo pokurite mešanico maščob in ogljikovih hidratov. A bolj intenzivna kot je vadba, bolj se to razmerje nagiba k ogljikovim hidratom in stran od maščob. Torej je prvi okviren odgovor na zgornje vprašanje ta, da če kilometer in pol pretečen v 9 minutah zahteva večjo intenzivnost v vročih kot pa v hladnejših pogojih, bi pričakovali, da boste za to porabili več ogljikovih hidratov.

A vročina vpliva na telo na različne načine, zato se je potrebno vprašati, ali se preference telesa v takšnih razmerah spremenijo. In verjeli ali ne, se. Kot pravi študija iz leta 2010 objavljena v reviji Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, vadba v vročini (pri cca 40 stopinj celzija) poveča oksidacijo glikogena v mišicah in zmanjša oksidacijo maščobe v telesu v primerjavi z isto intenzivnostjo vadbe pri 20 stopinjah celzija. Torej tek v vročini ne le poveča intenzivnost (kar poveča razmerje med ogljikovimi hidrati in maščobo), ampak obenem poveča tudi razmerje med ogljikovimi hidrati in maščobo pri isti intenzivnosti. Zato lahko zagotovo rečemo, da ko pretečemo kilometer in pol v 9 minutah in v vročini, pokurimo več ogljikovih hidratov in manj maščob kot pa, če bi z istim tempom tekli v hladnejših razmerah. Kar pomeni, da če načrtujete dolge teke v vročih dnevih, nekoliko povečajte vnos ogljikovih hidratov v primerjavi s tekom v hladnejših dneh. Prav tako pa je priporočljivo teke načrtovati glede na intenzivnost in manj na tempo, in sicer tako, da se v vročini nekoliko upočasnite.

Še eno vprašanje, ki mnoge muči pa je to, ali so ta dejstva pomembna takrat, ko želite izgubiti kakšen kilogram. Bi se morali obremenjevati z razmerjem maščobe proti ogljikovim hidratom, ki jih pokurite ali le s celotno količino? Pravzaprav je bolj kot to pomembno, da ohranjate nizko intenzivnost, da bi ostali v območju kurjenja maščob. Res pa je, da boste z nizkointenzivno vadbo pokurili tudi manj kalorij, zato je bolje, da poskusite visoko intenzivno vadbo, saj boste tako pokurili tako več kalorij kot tudi maščob. Sčasoma, ko bo vaše telo bolj fit, pa se bo tudi njegova sposobnost in intenzivnost kurjenja maščobe povečala. Zato bi vaš cilj moral biti, da postanete fit (z dokaj zahtevnimi treningi) in tako podvojite vsesplošno kurjenje maščobe v telesu.

Če povzamemo, tehnično torej v vročini lahko pokurite več kalorij, saj boste delali bolj intenzivno, da bi pokurili več maščobe pa morate postati bolj fit. Z nekimi optimalnimi tempi teka, v katerih boste pokurili več maščobe, pa se vam v resnici niti ni potrebno ukvarjati.


Povzeto po: Do You Burn More Calories in the Heat?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ