Antioksidanti v prehrani

Antioksidanti v prehrani
12.03.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Vadba zmanjšuje možnost za razvoj različnih bolezni prav tako pa tudi hrana bogata z antioksidanti. Poglejte si, kako jih lahko vljučite v prehrano.

Antioksidanti nevtralizirajo škodljive učinke prostih radikalov na celice, zato je dobro, da pogosto uživate hrano, ki jih vsebuje v izobilju. To pa so sadje in zelenjava. Priporočamo vam naslednje …



Jagodičevje, mango in citrusi



Raziskave kažejo, da imajo tisti, ki uživajo veliko sadja manjše možnosti za razvoj bolezni srca. Zato se založite z živili, ki vsebujejo hranila, ki ščitijo prav srce. To so antocianini, ki jih najdete v jagodičevju; karoteni v mangotu in vitamin C v citrusih. Poskusite dnevno zaužiti vsaj tri različne sadeže.



Črna čokolada



Če ste pretežki, morate vedeti, da vam lahko vadba nevarno poviša krvni tlak. Pri tem pa vam lahko pomagajo flavanoli v kakavu. V eni izmed študij so posamezniki s prekomerno teleso težo uživali kakavove napitke z visoko in nizko vsebnostjo flavanolov. Tisti, ki so uživali prve, so imeli dokazano izboljšan pretok krvi in nizek krvni tlak po vadbi kot druga skupina. Seveda s čokolado ni dobro pretiravati. Košček na dan bo dovolj za dosego učinka!



Ekstra deviško olivno olje



Močni antioksidanti v olivnem olju se uspešno spopadajo tako z vnetji kot tudi s slabim holesterolom, ki lahko poškoduje krvne žile. Olivno olje lahko uporabljate na solatah, izogibajte pa se peki z njim, saj visoke temperature poškodujejo prav te koristne snovi v njemu.



Zelena zelenjava, čebula, pesa



Zelena zelenjava vsebuje folate, čebula kvercetin. Omenjeni sestavini pa ščitita krvne žile. Pesa na drugi strani vsebuje nitrate, le-tej pa pomagajo pri nadzoru krvnega tlaka. Priporočamo, da jeste vsaj tri različne vrste zelenjave dnevno, da bi dosegli željeni učinek.



Kamut



Ena od študij je pokazala, da uživanje kamuta v osmih tednih zmanjša vrednost slabega holesterola. Polnovredna žita so namreč bogata z antioksidanti, ki ščitijo srce. Namesto, da posegate po procesiranih živilih, se raje odločite za polnovredna žita – oves, ječmen, rjavi riž in drugo.



Losos



Ribe bogate z maščobami in druga morska hrana so zelo dober vir omega-3 maščobnih kislin. Prav te pa prispevajo k znižanju vsebnosti slabih maščob imenovanih trigliceridi. Obenem tudi preprečujejo vnetja, ki lahko poškodujejo krvne žile ali povzročijo bolezni srca. Privoščite si torej porcijo lososa ali kakšne druge mastne ribe vsaj enkrat tedensko.



Orehi



Nove raziskave kažejo, da orehi vsebujejo antioksidant fenol, ki lahko znantno izboljša funkcijo krvnih žil že nekaj ur po zaužitju. Pa ne le orehi, tudi drugi oreščki, na primer, mandlji so izredno dobri za zdravje. Poskrbite torej za to, da boste vsake nekaj dni zaužili pest oreščov.



Vino



Študije kažejo, da pitje manjše količine alkohola (vino, pivo) spodbuja nivoje dobrega holesterola. Rdeče vino vsebuje resveratrol, ki preprečuje strjevanje trombocitov in tako zmanjšuje možosti za bolezni srca. Koliko ga uživati? Kot rečeno malo! Kozarček ob kosilu ali večerji vsake nekaj dni bo dovolj, več kot to bo imelo vse prej kot pozitivne učinke.



Jogurt in sir



Nedavno opravljena študija v Avstraliji je pokazala, da uživanje polnomastnih jogurtov in sira v obdobju treh tednov lahko zniža vnetja povezana z boleznimi srca (študija je bila opravljena v primerjavi z uživanjem manj mastnih izdelkov). Kombinacija kalcija in probiotikov prispeva tudi k uravnavanju krvnega pristika in blaži tudi druge rizične faktorje za bolezni srca. Da bi zadostili potrebam, je dovolj, če pojeste lonček jogurta ali nekaj koščkov sira dnevno.



Povzeto po: Top heart health tips, dostopen

tukaj

.

Značke: Prehrana, Zdravje, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ