Bi lahko dolgotrajen dremež škodoval vašemu zdravju?

Bi lahko dolgotrajen dremež škodoval vašemu zdravju?
05.09.2020 AVTOR: A. T., Foto: Lorna Jane Active/ Facebook

Nove raziskave kažejo, da bi bilo morda bolje skrajšati popoldanski dremež.

Dolg dremež - še posebej po intenzivnem treningu - se zdi kot da bi lahko pomagal odpraviti posledice morebitnega pomanjka spanja. A nove raziskave kažejo, da bi preveč dremeža kaj lahko vplivalo na vašo življenjsko dobo.

Metaanaliza 20 študij - skupaj več kot 300 000 udeležencev, predstavljena na konferenci Evropske družbe za kardiologijo leta 2020 - je proučevala, kako pogosto in kako dolgo ljudje dremajo, skupaj z morebitnimi povezavami z negativnimi zdravstvenimi izidi. Raziskovalci so ugotovili, da je 39 odstotkov udeležencev redno dremalo, v tej skupini pa je bilo spanje več kot 60 minut povezano s 30-odstotnim večjim tveganjem za zgodnjo smrt in 34-odstotno večjo verjetnostjo bolezni srca in ožilja.

Ali to pomeni, da je lahko rešitev vsakodnevni kratki dremeži? Pravzaprav ne. Druga študija, objavljena lani v reviji Heart, je pokazala, da je kratkotrajni dremež, enkrat ali dvakrat na teden, dejansko koristen za zdravje vašega srca, vendar pa lahko povečanje količine te prednosti izniči.

Po besedah dr. Yue Lang, docentke za psihiatrijo na Univerzi v Kaliforniji v San Franciscu, in soavtorici uvodnika o zgornji metaanalizi, se zdi, da ima dremež le koristi, a nekatere raziskave kažejo drugače. »So veliko bolj zapletene, kot so prej verjeli, na žalost pa šele začenjamo razumeti njihove zdravstvene posledice. Preprosto še ne vemo dovolj, da bi priporočili, kako pogosto bi morali dremati in kako dolgo.« Dodala je, da je del težave tudi ta, da ljudje navadno bolj dremajo, ko imajo zdravstvene težave. Ali dremež povzroča zdravstvene težave ali je zgolj znak osnovnega stanja ali kroničnega pomanjkanja spanja? Zdaj se zdi, da je slednje bolj verjetno, a kot je opozorila Lengova, bo potrebno narediti več raziskav, da bi prišli zadevi do dna.

Če radi dremate, vam tega ni potrebno popolnoma opustiti, pravi W. Christopher Winter, MD, predsednik Charlottesville Neurology and Sleep Medicine ter avtor knjige The Sleep Solution. Boste pa morda želeli biti bolj strateški glede njihovega trajanja. Če dremate pozno zjutraj ali zgodaj popoldan in ne bližje nočnemu spanju, je najbolje, da preprečite večerne motnje spanja. Priporočil je tudi dremanje približno vedno ob istem času dnevu, tako da vaši možgani vnaprej predvidijo spanec in se sprostijo, predvsem pa dremajo, ko mislite, da ga potrebujete, ne samo zato, ker je to navada. Dremež omejite na enkrat ali dvakrat na teden, je dodal in se ne obremenjujte, če občasno rabite še enega ali dva. In če občasno preprosto potrebujete zelo dolg spanec? Winter predlaga, da si ga privoščite. A, če ugotovite, da jih ves čas potrebujete, je to morda iztočnica za pregled pri zdravniku.

Povzeto po: Could Taking Long Naps Regularly Be Detrimental to Your Health?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ