Bi morali piti kavo pred ali po teku?

Bi morali piti kavo pred ali po teku?
28.02.2021 AVTOR: A. T., Foto: Illy/ Facebook

Povečajte učinkovitost kofeina s tem, da ga uživate ob pravem času.

Če ste ljubitelj kave (in sumimo, da je tako, če to berete), verjetno ne razmišljate veliko o svoji rutini pitja kave. Veste, kdaj jo potrebujete, in takrat jo uživate. Zato verjetno ne bo veliko stvari, ki bi vas premamile, da bi spremenili urnik pitja kave. Kaj pa, če bi vam povedali, da vnosa kofeina ob pravem času poveča vašo uspešnost pri teku? V nadaljevanju je zajet povzetek kdaj, je kofein bolj koristen - pred tekom ali po njem.

Kava pred tekom

Obstaja veliko razlogov, zakaj bi morda želeli skodelico kave preden se odpravite na tek. Za mnoge je to preprosto del jutranjega rituala, nekaj, kar pomeni začetek dneva. Toda znanost to podpira kot koristno za več stvari. Poleg tega, da vam pomaga, da se zbudite, znanost pravi, da naj bi kofein pozitivno vplival tudi na hitrost in vzdržljivost. Če se počutite nekoliko počasni ali vam primanjkuje spanca, raziskave pravijo, da uživanje kofeina lahko izboljša šprintersko zmogljivost in antioksidativno obrambo telesa. Kofein lahko okrepi tudi vašo mentalno budnost med zahtevno vadbo.

»Manjša količina kofeina 30 do 60 minut pred tekom, vam bo pomagal pri tem, da se boste spravili na prosto ven,« pravi trener Hillary Kigar. Kaj pa je manjša količina kofeina? Odvisno. Za večino žensk mora biti odmerek približno 100 do 300 miligramov,« pravi Mark Haub, profesor prehrane na Kansas State University. To je približno 1 pa do 3 skolice kave dnevno. Ker pa so naša telesa različna, Haub priporoča, da si vzamete čas in ugotovite, kaj je najbolje za vas.

Ne pozabite, da ima kava sposobnost, da pospeši prebavne procese (čeprav raziskovalci niso povsem prepričani, zakaj je tako). Vsekakor boste želeli vedeti, kako vpliva na vaš želodec, še posebej pred tekmo. »Športniki morajo poslušati svoje telo in kavo večkrat poskusiti, da bi vedeli, kako se bodo nanjo odzvali.« pravi.

Podobno lahko vrsta teka, ki ga boste opravili, vpliva na vaš optimalni odmerek kofeina in čas, ko ga zaužijete. »Športniki bi morali določiti čas, ki se jim zdi najbolj primeren, in dogodek, ki ga nameravajo opraviti. 5 kilometrski tek ima morda drugačne časovne potrebe kot na primer maraton.«

Poskusi in napake je morda najbolje kar lahko storite pri določanju potreb po kofeinu. Bodite potrpežljivi, morda bo treba nekaj vaj, da bo vaše telo pokazalo, kaj je zanj najboljše.

Haub tudi ugotavlja, da se večina znanstvenih študij izvaja s črno kavo, zato v resnici ni znano (pozitivno ali negativno), kako mleko, sladkor ali druge običajne sestavine posebnih pijač vplivajo na delovanje.

Kava po teku

Zunaj treninga boste morda uživali v zaključku teka z dobro zasluženo skodelico kave (ali kavnega smutija). Vpliv kofeina na vaše poznejše okrevanje je bil malo raziskan, majhne študije pa so pokazale, da lahko kofein, ki ga uživamo z ogljikovimi hidrati, pomaga pri polnjenju izčrpanih zalog glikogena.

A četudi kava po teku ne bo povečala zmogljivosti, boste vseeno lahko izkoristili druge koristi, ki jih ponuja kava, kot je zmanjšano tveganje za številne kronične bolezni. Bogata je tudi z vitaminom B2 in magnezijem. In vam bo pomagala, da se boste počutili budni za dan, ki je pred vami, še posebej po utrujajočem dolgem teku.

Če boste kavo pili po teku, ne pozabite na hidracijo. Če pijete espresso, boste morda morali povečati še vnos vode.

Če ste občutljivi na kofein, ga ne uživajte prepozno, sicer lahko vpliva na urnik spanja. Ne pozabite, da je spanje najpomembnejši element pri okrevanju. Večina strokovnjakov za spanje bo priporočila, da se temu izognete po poldnevu. Toda nedavno poročilo ugotavlja, da je zaustavitev kofeina šest ur pred spanjem dovolj, da bi, četudi ste občutljivi na kofein, še vedno lahko dobro spali.

Torej kava pred ali po teku? Čeprav je večja verjetnost, da boste povečali svojo uspešnost, če jo spijete pred tekom, ni nič narobe, če jo popijete po njem.

Povzeto po: Should You Drink Coffee Before or After Your Run?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ