Blaž Kavčič ekskluzivno iz Londona

Blaž Kavčič ekskluzivno iz Londona
20.04.2013 AVTOR: Matej Zalar
Ne samo tekači v Londonu, zaradi izvrstne zasedbe tudi ljubitelji teka težko pričakujemo jutrišnji londonski maraton. S kraja dogodka se javlja Blaž Kavčič.

Poročilo Blaža Kavčiča:
London se počasi pripravlja na jutrišnji tekaški praznik. Parki v okolici Buckinhgamske palače so polni turistov, tekačev, ki zaključujejo z zadnjimi resnimi pretegi nog ter gradbenih delavcev, ki pripravljajo vse potrebno na ciljni črti.

Pred kratkim me je ustavil policist s simpatičnim kokršpanjelom, ki me je zadovoljno obvohal. Hmm, mogoče bi moral bolj pogosto prati svoja tekaška oblačila? Opazil sem precej policijskih enot s psi, kar je verjetno posledica poostrenih varnostnih ukrepov zaradi preteklih dogodkov v Bostonu.

Vzdušje v naši ekipi, pravzaprav v celem Londonu, je fenomenalno. Mislim, da k temu pripomore tudi modro nebo brez oblačka. Zdi se mi, kot da je praznik, no pa saj na nek način je... tekaški praznik!


Kdo je Blaž Kavčič?
V otroških letih je aktivno treniral atletiko. Med študijem na Fakulteti za šport je postal demonstrator in vodil ure pri predmetu atletika, pridobil je tudi veliko izkušenj z vadbo različnih športnih disciplin. Znanje je podajal in nadgrajeval tudi z delom v tujini. Leta 2009 je ustanovil podjetje Pulz Šport, v Londonu, kjer trenutno živi in dela, pa podjetje Shapesports ltd.
Kot strokovnjak je sodeloval tudi pri pripravi naše posebne izdaje ABC teka.

Manj kot teden dni po tragičnem bostonskem maratonu se je pozornost svetovne atletike usmerila k drugemu iz serije največjih svetovnih maratonov World Marathon Majors. Tudi letos pričakujejo krepko čez 30 tisoč tekačev, največ pozornosti pa bo seveda usmerjene v najboljše: prijavljenih je kar šest izmed desetih najhitrejših maratoncev. Del pozornosti bo najboljšim brez dvoma ukradel tudi britanski velezvezdnik Mo Farah, olimpijski prvak na 5.000 in 10.000 metrov, ki bo z najboljšimi tekel le del proge (menda polovico) - in kljub temu zaslužil... milijon dolarjev.

Boj za svetovni rekord?
Prav lahko se zgodi, da bo v Londonu padel nov svetovni rekord. Zmagovalec bo moral teči hitreje od 2:03:38, rezultata, ki ga je leta 2011 odtekel Patrick Makau, tudi udeleženec Londona 2013. Tekel bo tudi njegov rojak Wilson Kipsang, ki ima le štiri sekunde slabši osebni rekord, lani pa je v Londonu zmagal. Kenijsko trojko najhitrejših maratoncev zaokroža Geoffrey Mutai, sledita pa Etiopijca Ayele Abshero in Tsegaye Kebede. Med sedmimi, ki so že tekli po 2:05 sta še Kenijec Emmanuel Mutai in Etiopijec Feyisa Lilesa

Vrhunska je tudi konkurenca med dekleti, a v Londonu bo le stežka padel svetovni rekord Paule Radcliffe, ki seveda ne bo nastopila. Najboljši čas med prijavljenimi drži olimpijska zmagovalka Tiki Gelana iz Etiopije, ki z 2:18:58 drži peti rezultat vseh časov. Premagati bo morala tudi Japonko Joko Šibuji ter Kenijki Florence Kiplagat in Edno Kiplagat (svetovna prvakinja). Peterico najboljši prijavljenih zaključuje Kenijka Priscah Jeptoo, ki je bila na olimpijskih igrah druga. Na startu bodo torej vsega skupaj štiri tekmovalke, ki so maraton že odtekle pod mejo 2:20.
Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ