Boj z odvečnimi kilogrami v srednjih letih je resničen. Tako si lahko pomagate ...

Boj z odvečnimi kilogrami v srednjih letih je resničen. Tako si lahko pomagate ...
10.11.2019 AVTOR: A. T., Foto: Lorna Jane Active/ Facebook

Ste v srednjih letih in opažate, da se vas odvečni kilogrami vse bolj prijemljejo? Verjamemo, da ni prijetno, a rešitev, na srečo, obstaja.

Pridobivanje odvečnih kilogramov v srednjih letih ni mit, ampak resnica. Dolgo je bil razlog za to upočasnitev metabolizma, ki pride z leti; in preprosto preobilni obroki oziroma prevelik vnos kalorij. A zanimivo je, da so na udaru tudi aktivni ljudje, ki trenirajo enako in tudi jedo tako kot vedno, a vseeno opažajo, da so njihova oblačila vse ožja. Znanost pravi, da se z leti spremenijo maščobne celice, ki omogočijo lažje pridobivanje telesne teže kljub nespremenjenemu načinu treningov in prehranjevanja. Strokovnjaki iz univerz Uppsala iz Švedske in Lyona iz Francije, so ugotovili, se zmožnost za shranjevanje in odstranjevanje lipidov oziroma maščobe z leti spremeni na slabše. Stopnja odstranjevanje maščobe se tako zmanjša, stopnja nalaganja pa ostane enaka, rezultat pa je odvečna telesna teža.

Študija, ki je bila izvedena na inštitutu Karolinska na Švedskem, je v obdobju 13 let preučevala maščobne celice 54 moških in žensk med leti 23-62, v povprečju starih 38 let. V tem času so raziskovalci zaznali zmanjšanje odstranjevanja maščobe pri vseh moških in ženskah. Udeleženci, ki niso zmanjšali kaloričnega vnosa v tem obdobju, so vidno pridobili odvečne kilograme in tako povečali telesno težo v povprečju za 20% oziroma za 13 na predhodnik 68kg. Kar pomeni, da procesi v maščobnem tkivu uravnavajo spremembe v telesni teži med staranjem na način, ki je neodvisen od drugih dejavnikov.

Dobra novica pa je, da čeprav ne morete zaustaviti tega procesa, lahko dnevno pomagate telesu pokuriti več maščobe in tako nekoliko zaustavite ta, sicer naraven, proces nalaganja maščobe. Študija, objavljena v reviji Medicine & Science in Sports & Exercise, razkriva, da je visoko intervalen trening pri kurjenju maščobe bolj učinkovit kot zmerna vadba. Pri ženskah v menopavzi, ki so 12 tednov trikrat tedensko izvajale 20 minutno visoko intenzivno vadbo na stacionarnih kolesih, so odkrili, da se je kurjenje maščobe izboljšalo. Sploh se jim je nivo maščobe zmanjšal na predelu trebuha, česar pa niso zaznali pri tistih, ki so v istem obdobju sicer prav tako kolesarili, a zmerno in celih 40 minut.

Da bi dosegli boljše rezultate, dodajte še vaje za moč. Ženske, ki so sodelovale v študiji, ki so ob visoko intenzivni vadbi še vadile z močmi, so izgubile več kilogramov kot tiste, ki so kolesarile z zmernim tempom ali so izvajale le visoko intenzivno vadbo. Prejšnje raziskave pa so pokazale, da je trening z utežmi tudi spodbudil nivo rastnega hormona, ki spodbuja kurjenje maščob. Nenazadnje pa, če se srečujete s porastom telesne teže, pazite na to, koliko kalorij dnevno zaužijete. V času raziskave namreč niso vsi pridobili telesne teže, razlog za to pa je, da so preprosto jedli nekoliko manj.

Povzeto po: The Midlife Weight-Gain Struggle Is Real. Here’s What You Can Do About It, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ