Eddie Izzard: Maraton lahko preteče vsak!

Eddie Izzard: Maraton lahko preteče vsak!
20.03.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Eddie Izzard, angleški stand-up komik, igralec in pisatelj ter navdušen tekač, se je odločil, da bo v dobrodelne namene v 27 dneh odtekel 27 maratonov.

Eddie Izzard se je maratonov resno lotil leta 2009, ko je za dobrodelno organizacijo Sport Relief, ki zbira denar za revne ljudi po svetu, v 51 dneh pretekel kar 43 maratonov. Ta izkušnja ga je seveda tudi popolnoma spremenila in vse od takrat se ponovno počuti kot, da je spet otrok. Meni pa tudi, da če njemu vsak dan uspe preteči en maraton, da ga lahko tudi vsi drugi. Tudi zato se je odločil, da izziv ponovi in v 27 dneh odteče 27 maratonov.

Izzard, ki je trenutno že skozi več kot polovico 27 dnevnega izziva, ki se odvija v Južni Afriki, pravi da je teči vsak dan vse prej kot lahka stvar. A čeprav ga že zelo bolijo noge, še vedno vsak dan teče, dokler ne pride do cilja. To mu to vzame okoli sedem ur, zamoti pa se z opazovanjem okolice, predvsem divjih živali, ki jih tu ni malo; pogosto pa si tudi prepeva.

Seveda se mnogi sprašujejo, kako se mu je uspelo pripraviti na tak podvig, ki je vse prej kot lahek. No, Eddie pravi, da je vse v glavi. Na začetku mu ni šlo najbolje, a sčasoma je postal vse boljši. Ker pa je zelo odločen, se seveda ne preda kar tako. Razlog v njegovi trdnosti in odločnosti pa se skriva v njegovi življenjski zgodi. Izzard je namreč pred več kot tridesetimi leti javnosti razkril, da je transseksualec. Za to, da se je v javnosti pojavil kot ženska, pa je zahtevalo kar nekaj poguma. A pravi, da je prav to tisto, kar ga je pripravilo na vse težke stvari, ki jih je kasneje naredil v svojem življenju.

Seveda pa poudarja, da pogum ni edina stvar, ki vam lahko pride prav, ko želite preteči maraton. Meni, da je zelo pomembno predvsem to, da poslušate svoje telo. Če vas torej kaj boli, prisluhnite telesu in se prilagodite, da se izognete najhujšemu. Izzard je težave med tekom izkusil tudi sam. Leta 2012 je moram izziv končati predčasno zaradi dehidriranosti, ki je bila posledica zdravil za visok holesterol in seveda izjemne vročine. Pri tokratnem izzivu pa ga je že po petih dneh prehitela izčrpanost. Strokovnjaki so mu sicer svetovali počitek, a ker so podrobni pregledi pokazali, da mu ni hujšega, je s tekom nadaljeval. Bo pa zato moral na zadnji dan odteči kar dva maratona naenkrat – torej kar 84 km!

Trenutno je kljub naporom Izzardovo zdravstveno stanje izjemno dobro, tudi zato, ker skrbi za zdravo prehrano. Rad uživa ovsene kosmiče, jajca, sadje in zelenjavo ter kvalitetne beljakovine, ki pomagajo pri regeneraciji mišic. Zato se veseli dneva, ko bo v Pretori (Južna Afrika) odtekel svoj zadnji maraton.

Eddijevev maratonski izziv lahko spremljate tudi na povezavi: www.bbc.co.uk/bbcthree/tag/ma rathon-man

Povzeto po: Eddie Izzard, marathon man: 'If I can run 26 miles every day, anyone can ', ki je dostopen tukaj.

 

Značke: Zdravje, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ