Hidracija v zimskih dneh

Hidracija v zimskih dneh
21.12.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Morda se vam zdi, da v hladnih dneh ne potrebujete toliko tekočine, saj se ne potite toliko kot v toplih dneh. A to ni čisto res ...

Na količino potenja vpliva več faktorjev
Hladni dnevi gor ali dol, potite se lahko tudi v teh dneh in morda ravno toliko, ali še več kot v toplih dneh, saj na potenje vpliva več faktorjev. Med njimi so vaša telesna pripravljenost, zahtevnost oziroma intenzivnost vadbe, okolje v katerem vadite (vadba v notranjiih prostorih, na primer poveča potenje); količine oblačil, ki jih nosite in še bi lahko naštevali. Prav to pa poveča potenje in če ne zaužijete dovolj tekočine, lahko kaj hitro dehidrirate.

Kakšni so znaki dehidracije
Da bi vedeli, ali ste dovolj hidrirani, ali vam grozi dehidracija, spremljajte svoje počutje in telo. Ko boste začutili žejo, boste že blago dehidrirani. V primeru, da se vas loteva glavobol, je dehidracija že toliko večja. V primeru hujše dehidracije, pa se bodo pojavila tudi druge težave, kot so mišični krči, hitro povečanje srčnega utripa, slabost in še kaj. V tem primeru morate čim prej zaužiti tekočino, najbolje vodo. Če omenjene težave začutite med vadbo, pa je z njo najbolje prenehati, sploh, če se počutite slabo.

Kako ostati dobro hidrirani
Da bi se izognili dehidraciji, je najbolje, da skozi ves dan po malem pijete. Pijte pa tudi pred, med in po vadbi. Naj bi pa na dan zaužili vsaj 2 litra tekočine, najbolje vode, nekaj tekočine pa v telo vnesemo tudi s hrano. Seveda pa, če ste aktivni, boste morali zaužiti še nekaj več tekočine. Če vas skrbi, da uživate premalo tekočine, pa vam je kot vodilo pri tem, ali je vaše telo ustrezno hidrirano ali ne, vaš urin. Bolj svetel kot je ta, bolj ste hidrirani in obratno.

Kaj piti?
Najboljša za žejo in hidracijo telesa je še vedno voda, dobrodošli v teh hladnih dneh pa so tudi nesladkani čaji, kokosova voda in še kaj.

Značke: Prehrana, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ