Hrana, ki napihuje

Hrana, ki napihuje
25.04.2023 AVTOR: Tina Ambrožič
Ste si pred vadbo privoščili prigrizek, zdaj pa je vaš trebuh napihnjen kot balon? Zato je verjetno kriva hrana, ki ste jo zaužili. Katera, pa izveste v spodnjih vrsticah.

Umetna sladila
Če ste si pred vadbo privoščili energijsko oziroma beljakovinsko ploščico ali kakšno drugo živilo, ki vsebuje umetna sladila, kot so sorbitol, ksilitol in še nekatera druga, je velika možnost, da bodo ta vaš trebuh napihnila, ne boste pa se izognili niti vetrovom. Tisti, ki ste še posebej občutljivi na te vrste sladil, pa imate lahko tudi krče ali celo diarejo.

Mlečni izdelki
Mlečni izdelki vam težave lahko povzročajo v primeru, če vaš prebavni sistem ne premore encimov za prebavo laktoze oziroma sladkorja, ki se nahaja v mlečnih izdelkih. Pri nekaterih se prebave kažejo v obliki napihnjenost, spet tudi drugih pa v tudi smrdečih vetrovih, zaprtju ali driski.

Brstični ohrovt, brokoli in cvetača
Brstični ohrovt, brokoli in cvetača niso le polni vlaknin, ampak tudi ogljikov hidrat oziroma vrsto sladkorja rafinozo, ki ga naš prebavni sistem težje razgradi, saj mu zato primanjkuje ustreznih encimov. Posledica tega je napihnjen trebuh in plini neprijetnega vonja.

Stročnice
Še ena vrsta zelenjave, ki nam lahko povzroči napihnjenost in pline, so tudi stročnice, ki vsebujejo netopne vlaknine. Teh telo ne more prebaviti, zato se naš trebuh po zaužitju napihne.

Polnovredna žita
Čeprav so zdrava, nam polnovredna žita lahko povzročijo kar nekaj težav, saj vsebujejo veliko vlaknin, ki jih telo težje prebavi. In težave so spet tukaj.

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ