Hrana, s katero lahko nadomestite elektrolite

Hrana, s katero lahko nadomestite elektrolite
06.09.2019 AVTOR: A. T., Foto: Lorna Jane Active/ Facebook

Elektrolite lahko namesto z dodatki nadomestite tudi z uživanjem ustreznih živil.

Po dolgih in napornih treningih ne bo dovolj le voda. S potom namreč izgubite veliko mineralov in elektrolitov, ki jih seveda morate nadomestiti, saj jih vaše telo potrebuje za normalno delovanje. Zaužijete jih lahko v obliki nadomestkov, kot so razni športni napitki, praški in prigrizki, še bolje pa je, če jih zaužijete v obliki prave hrane. Ta namreč poleg elektrolitov vsebuje tudi vitamine, antioksidante in druge za zdravje koristne sestavine.

Natrij
S potom izgubimo veliko natrija, ki ga telo potrebuje v raznih telesnih procesih. Sol namreč pomaga telesu držati vodo, zato ste lahko dlje časa hidrirani. Seveda s soljo ni potrebno pretiravati. 800mg natrija, ki ga običajno izgubite s potenjem v uri vadbe, lahko nadomestite že z zaužitjem čokoladnega mleka ali pa kosa kruha z arašidovim maslom.

Klorid
V kombinaciji z natrijem, klorid najdemo v namizni soli in procesirani hrani, kot so salame, juhe iz konzerve, čips itd. Pomemben pa je za to, ker ohranja ravnotežje tekočine, volumen krvi, krvni tlak in pH nivo telesnih tekočin. Ker pa se izgublja s potom, ga morate tako kot natrij, nadomestiti. To lahko storite na bolj zdrav način kot z uživanjem hitre hrane, saj se klorid nahaja tudi v olivah, morski travi, ržu, paradižniku, zeleni solati in zeleni.

Kalij
Med uro zahtevnega treninga izgubite 200-600mg kalija, ki ga sicer telo potrebuje za normalno delovanje celic in srca, za uravnavanje krvnega tlaka, za preprečevanje izgube kostne gostote in ledvičnih kamnov, igra pa tudi ključno vlogo v krčenju mišic. Da bi ga s hrano vnesli dovolj, bo dovolj že ena srednje velika do velika banana, saj ta vsebuje 450-600km kalija. Če vam banane ne dišijo, pa si lahko privoščite pomaranče, melone, rozine ali slive, sladek krompir, zeleno listnato solato, špinačo, fižol itd.

Kalcij
Mogoče vam mleko po teku ne bo dišalo, a je bogato s kalcijem. Obenem pa je dobra mešanica ogljikovih hidratov in beljakovin, vsebuje pa tudi natrij in kalij, zato se bo vaše telo z njegovo pomočjo po treningu lažje regeneriralo. Sicer pa kalcij lahko zaužijete tudi z jogurtom ter s sojinim mlekom ali kosmiči obogatenimi s kalcijem.

Magnezij
Magnezij skupaj s kalcijem sodeluje pri krčenju mišic, nadalje igra ključno vlogo tudi pri delovanju živčevja, pri aktivaciji encimov in razvoju kosti. Po vadbi ga lahko v telo vneste z različnimi živili – zeleno listnato zelenjavo, polnovrednimi žiti, oreščki, arašidovim maslom, lečo itd.

Povzeto po: The Best Foods to Eat to Replenish Electrolytes, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ