Hrana, s katero lahko umirite slabost

Hrana, s katero lahko umirite slabost
14.03.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Se tudi vam dogaja, da vam je med ali po napornejših trening slabo? Verjeli ali ne, to težavico lahko omilite tudi z ustrezno hrano.

Želodčne težave so pri vzdržljivostnih športnikih dokaj pogoste, prav tako pa tudi slabost, ki se lahko pojavi med vadbo ali takoj po njej. Po študiji, objavljeni v Gastroenterology Review, do te lahko pride zaradi visoko intenzivne in naporne vadbe, pri kateri se zmanjša dotok krvi do želodca, saj gre ta v tiste organe, ki jo nujno potrebujejo, kot so srce, pljuča in možgani. K slabosti pa sicer lahko prispevajo še drugi dejavniki, ki so lahko psihološke ali funkcionalne narave, ali pa gre za klimo v kateri vadimo.
Slabost sicer lahko zajezite, če začnete dihati bolj globoko in počasi, dobro pa si je na čelo in zadnji del vratu namestiti hladne obkladke. V nasprotnem primeru se slabost lahko sprevrže tudi v bruhanje, takrat pa je običajno že potrebna zdravniška pomoč.

Sčasoma boste vedeli, kaj smete početi in kaj ne, da do slabosti ne bi prišlo. Dobro pa je vedeti, da vam jo pomagajo preprečiti ali vsaj omiliti tudi nekatera živila.

Ingver
Ingver blagodejno vpliva na razdražen želodec, zato lahko pripomore tudi k lajšanju slabosti med vadbo. Če imate z njo težave tudi vi, ingver zaužite v obliki čaja ali drugih pripravkov pred vadbo ali pa med njo.

Krekerji
Šrkobna živila, kot so krekerji, absorbirajo želodčno kislino, kar prispeva k lajšanju slabosti. Zaužili pa naj bi jih nekje trideset minut pred vadbo.

Masla iz oreškov
Ne le, da vam bo maslo iz oreščkov dalo energijo za tek, lahko vam pomaga tudi pri umirjanju razdraženega želodca. Pazite le, da ne boste pretiravali s količino – zvrhana čajna žlička zna biti dovolj.

Polnovredna žita
Tudi pomanjkanje zalog glikogena v telesu lahko vodi v slabost, zato naj na vašem jedilniku ne manjka polnovrednih žit, ki vam bodo zagotovile energijo za trening.

Kokosova voda
Kokosova voda ni le marketinški trik, ampak je bogata z elektroliti, ki pripomorejo k zmanjšanju občutka slabosti, obenem pa telo tudi hidrira.

Povzeto po: Eat These Foods to Prevent Exercise-Induced Nausea, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ