Hranila, ki jih potrebujete po 40. letu starosti

Hranila, ki jih potrebujete po 40. letu starosti
26.12.2023 AVTOR: Tina Ambrožič
Hrana je pomemben element pri ohranjanju zdravja, sploh ko se naše telo stara.

Vitamin B12
Vitamin B12 skrbi za normalno delovanje živčnega sistema, ohranja zdrave rdeče krvne celice ter pomaga pri proizvodnji DNK. Ob tem pomaga tudi preprečevati anemijo, ki lahko povzroči, da se počutimo utrujene in šibke. Žal se vitamin B 12 z leti vse težje absorbira, saj se količina želodčne kisline z leti manjša, zato morate paziti, da ga s hrano zaužijete dovolj. Če vam to ne uspe, ga lahko uživate tudi v obliki prehranskih dodatkov.

Kje ga najdete: meso in mesni proizvodi, mlečni izdelki, jajca

Kalcij
Večina kalcija se v telesu nahaja v kosteh in zobeh, sicer pa ga telo potrebuje za številne procese v telesu, kot so krčenje žil, normalno delovanje mišic in živčevja, znotrajcelično signalizacijo, izločanje hormonov in še kaj. Da bi telo delovalo, kot je treba in vaše kosti ne bi izgubljale na gostoti, ga je potrebno zaužiti dovolj in to s hrano. Saj če ga telo ne dobi iz zunanjih virov, ga jemlje iz kosti, te pa se tako šibijo.

Kje ga najdete: mlečni izdelki, tofu, sardine, mandlji, brokoli, špinača;

Vitamin D
Vitamin D pomaga telesu absorbirati kalcij, modulira rast celic, sodeluje pri nevromišičnem in imunskem delovanju, zmanjšuje vnetja v telesu itd. Njegovo pomanjkanje naj bi bilo povezano z večjo možnostjo za diabetes, boleznimi srca, multiplo sklerozko in nekaterimi vrstami raka. Na voljo je seveda tudi v hrani, a ga telo težje absorbira, zato je najboljši vir vitamina D še vedno sočna svetloba.

Kje ga najdete: ribe,mlečni izdelki, žita, jajca, sončna svetloba.

Magnezij
Magnezij je mineral, ki sodeluje v številnih telesnih procesih. Nujen je za ustrezno rast in razvoj kosti, pravilno delovanje živčevja in mišic. Pomaga pa tudi uravnavati krvni tlak, kar je zelo pomembno za tiste, ki imate težave s povišanim krvnim tlakom.

Kje ga najdete: stročnice, polnovredna žita, semena, zelena listnata zelenjava, oreščki, čokolada;

Kalij
Kalij je pomemben predvsem za ustrezno delovanje mišic in živčevja, uravnava pa tudi krvni tlak. Strokovnjaki so tudi ugotovili, da so ženske v menopavzi, ki so uživale večje količine kalija, imale manjše možnosti za kap. Prav zato je zelo pomembno, da ga zaužijete dovolj, vseeno pa z njim ne smete pretiravati, saj lahko poškodbuje prebavni trakt in srce ter povroči za življenje nevarne srčne aritmije.

Kje ga najdete: listnata zelenjava, grozdje, borovnice, korenje, krompir, citrusi, banane, leča, fižol, blitva.

Omega-3 maščobne kisline
Omega-3 maščobne kisline imajo številne pozitivne učinke na telo, zato jih je dobro redno uživati. Raziskave so namreč pokazale, da pripomorejo k nižjemu krvnemu tlaku in nivojem slabega holesterola, zmanjšajo možnosti za bolezni srca ter ohranjanjo dober spomin.

Kje jih najdete: ribe, oreščki, lanena semena, listnata zelenjava;

Probiotiki
Probiotiki sicer niso ne vitamini, ne minerali, so pa zelo pomembni za zdravje prebavnega trakta in posledično za zdravje celega telesa. Pomagali naj namreč zmanjševati tudi možnosti za bolezni srca in diabetes ter preprečevali kap.

Kje jih najdete: mlečni izdelki, fermentirana hrana, prehranski dodatki.

Povzeto po: 7 essential vitamins you need after age 40, ki je dostopen tukaj.

Dodatni viri:
Vitamin B12, ki je dostopen tukaj.

Ostali viri, na povezavi: ods.od.nih.gov/factsheets/

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ