Ideje za obrok pred treningom

Ideje za obrok pred treningom
22.07.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Pred treningom je priporočljivo zaužiti manjši obrok, ki vam bo dal energijo za trening. A kaj jesti? Ponujamo vam nekaj idej ...
Vaše telo pred treningom potrebuje gorivo, da bi lahko med aktivnostjo delovalo kar se da najbolje. Da boste lažje izbrali pravo hrano, vam ponujemo nekaj idej za to. Seveda pa se kljub temu ravnajte po lastnih izkušnjah in poslušajte svoje telo.

Vadba, ki traja eno uro
Če je pred vami lahek, nezahteven trening, potem ne bo nič narobe, če boste prigrizek pred treningom izpustili. V primeru, da ste lačni pa seveda potrebujete hrano, ki vam bo dala energijo.
majhna skodelica polnovrednih kosmičev z malo mleka - Zaužijte obrok okoli 30 minut pred začetkom vadbe. Mleko vam nudi beljakovine pa tudi ogljikove hidrate, ki so obenem tudi v kosmičih. Tako boste imeli dovolj energije za vadbo.
skodelica gozdnih sadežev (ali maline ali robide ali drugo) z manj mastno skuto - Obrok zaužijte 60-90 minut pred začetkom vadbe. Jagode vsebujejo ogljikove hidrate, ki vam bodo dali energijo. Skuta pa vsebuje kalcij, kalij in vitamin D.
3 polnozrnati krekerji z žličko medu - Obrok zaužijte 15-30 minut pred začetkom vadbe. Prigrizek je poln ogljikovih hidratov, ki vam bodo zagotovili dovolj energije za vadbo.
majhen lonček (sadnega) jogurta in srednja velika breskev/jaboko/banana - Pojejte obrok okoli uro pred začetkom treninga. Prigrizek vsebuje tudi kalcij, vitamin D in kalij, ki so dobri za kosti in mišice.

Vadba, ki traja od 60-90 minut
Za daljše treninge boste seveda potrebovali več energije, zato so tudi obroki lahko nekoliko bolj bogati, zaužiti pa jih je običajno potrebno dobrih 60-90 minut prej.
1 srednje velika banana ter 1 žlica arašidovega ali mandljevega namaza - Obrok zaužijte uro pred vadbo. Kalij in tekočina v sadju bosta pripomogla k hidraciji, namaz pa vsebuje tako ogljikove hidrate kot tudi zdrave maščobe.
manjša žemlja z žlico arašidovega ali mandljevega namaza ali ena žlica medu ali marmelade – Obrok bogat z ogljikovimi hidrati in zdravimi maščobami vam bo zagotovil veliko energije za uspešen dolg trening. Prigrizek zaužijte dobro uro pred vadbo.
pol skodelice ovsenih kosmičev s posnetim mlekom in pest jagod - Prigrizek je bogat z ogljikovimi hidrati, vitamini B. Zaužijte ga dobro uro pred treningom; primeren pa je tudi kot regeneracijski obrok po treningu.
sendvič iz polnozrnatega kruha z namazom iz arašidovega masla in banane – Obrok vsebuje veliko ogljikovih hidratov, ki vam bodo dali energijo pa tudi zdravih maščob; ter kalij, ki preprečuje mišične krče. Obrok zaužijte 60-90 minut pred začetkom vadbe.
športni napitek – Napitek spijte 15 do 30 minutes pred vadbo, saj vas bo oskrbel z energijo pa tudi z elektroliti, ki vam bodo v pomoč pri hidraciji telesa in preprečevanju krčev.
2-3 polnovredni krekerji z namazom iz arašidovega masla – Krekerji so lahko prebavljiv obrok, ki vsebuje dovolj ogljikovih hidratov, da boste zdržali daljši vadbo. Arašidovo maslo pa vsebuje vitamine in minerale ter tudi kalij.

Povzeto/ prirejeno po: 16 healthy and yummy prerun meals and snack, ki je dostopen tukaj.
Značke: Prehrana, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ