Imate težave z zategnjenimi mišicami v kolkih?

Imate težave z zategnjenimi mišicami v kolkih?
06.06.2023 AVTOR: Tina Ambrožič
Imate tudi vi težave z zategnjenimi mišica v kolkih, pa morda tega sploh ne veste?

Veliko tekačev meni, da imajo zategnjene stegenske mišice, a običajno je tako, da jim v resnici težave povzročajo zategnjene mišice okoli kolkov in mišice kvadricepsov. To se zgodi preprosto zato, ker veliko sedimo, kar privede do tega, da začnejo stegenske mišice popuščati, mišice okoli kolkov pa se zategnejo. Če z mišicami v takem stanju tečemo, seveda lahko pride do številnih težav – od bolečin v spodnjem delu hrbta, bolečin v kolenih in tudi do težav s stopali.

Kako preveriti, kako raztegljive mišice imate
Preizkus lahko izvedete po enem od treningov, ko bodo vaše mišice ogrete in sproščene. Usedite se na tla, najprej tako, da klečite, nato pa eno nogo postavite naprej, drugo pa poskusite čim bolj stegniti nazaj. Ko se boste raztezali, bodite pozorni na to, kje čutite, da se mišice raztezajo – je to bolj v zadnjih stegenskih mišicah v desni nogi ali v levi nogi v kolkih? Se vam zdi, da so mišice v eni nogi bolj zategnjene kot v drugi? Nato nogi zamenjajte in ponovno preverite, kje se noga lažje razteza in kje je bolj zategnjena. Opazite kakšne razlike?

Če boste ugotovili, da so vaši sklepi veliko bolj zategnjeni kot stegenske mišice, bo dobro, da se raztegujete še več oziroma izvajate vaje, s katerimi boste izboljšali fleksibilnost mišic. Joga, na primer je ena boljših vadb za to, a vedite, da boste prvo morali začeti z lažjimi vajami, saj vaše mišice niso dovolj raztegljive za zahtevnejše položaje. Bo pa zaradi raztegljivih mišic sčasoma vaš tek bolj tekoč in učinkovit, pa tudi možnosti za poškodbe bodo manjše.

Povzeto / prirejeno po: Are your hip muscles out of balance, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ