Izboljšajte osredotočenost med treningom

Izboljšajte osredotočenost med treningom
03.05.2019 AVTOR: A. T., Foto: Under Armour/ Facebook

Naporni treningi večkrat tedensko vas lahko utrudijo, s tem pa vaša osredotočenost na cilj vse bolj bledi. Tako jo lahko okrepite.

Tek in drugi treningi sčasoma utrudijo telo, tako fizično, kot tudi psihično. Mnogi zato izgubijo voljo in odnehajo, včasih tudi tik pred ciljem. Spet drugi pa vztrajajo do konca in dosežejo in celo presežejo svoje cilje. V čem je skrivnost? Ne le fizična, temveč tudi psihična vzdržljivost, ki vam bo pomagala, da boste osredotočeni na cilj. Kako do nje? Takole ...

Vizualizirajte svoje cilje
Svoj cilj morate že videti v svoji glavi, pa čeprav ste še daleč od njega. Kar vidimo se namreč zdi dosegljivo, nas motivira in ohranja osredotočene. Preprosto razmišljajte o tem, kaj bi lahko bilo in ne o tem, kaj je oziroma kje trenutno ste. Če si torej želite preteči 15km, pa jih trenutno zmorete le kakšnih 7km, si v glavi zamislite, kako bi se počutili, če bi jih že pretekli. Preprosto predstavljajte si kako tečete proti cilju - 15 kilometrom - kako se jim približujete, kako prestopite ciljno črto in kako veseli ste, ko vam uspe. In bolj pogosto, ko boste vaše cilje vizualizirali, več zagona boste imeli in lažje boste trenirali. Ko boste enkrat dosegli cilj, pa bo motivacija za naprej še večja.

Zavedajte se svojega telesa in misli
Zavedanje ima veliko vlogo pri vzdržanju osredotočenosti – osredotočenosti na telo in misli. Tako eno kot drugo mora učinkovito delati skupaj, da je naša telesna pripravljenost še večja. Seveda pa to ni lahka naloga, saj nas vsak dan in vsak trenutek motijo številnimi zunanjimi dražljaji, ki zmanjšujejo prisotnost v trenutku in osredotočenost. Zato je pomembno, da se naučite, kako to storiti. Načinov za to je veliko, najlažje pa je, da si že zjutraj vzamete nekaj minut zase, se sprostite, dihate, osredotočite na trenutek in poskusite v tem duhu ostati tudi skozi dan. Morda vam bo sprva uspelo ostati v tem občutku le kratek čas, a z vajo boste postajali vse močnejši, vse bolj prisotni v trenutku in osredotočeni na to, kar boste takrat počeli.

Dihajte
Ustrezno dihanje ni pomembno le med vadbo, temveč tudi za duševno zdravje, saj pripomore k temu, da se umirite in sprostite. Počasi vdihnite skozi nos in občutite, kako se vaša pljuča napolnijo z zrakom, ki ga za nekaj sekund zadržite v sebi, nato pa počasi izdihnite. Tovrstno dihanje ponovite večkrat in videli boste, kako se bodo telo, misli in srčni utrip umirili oziroma upočasnili, energijo pa boste lažje usmerili v željeno smer.

Sprejmite, kar vam je dano
Stremenje k nerealističnim idealom je v naši kulturi postalo že nekaj običajnega. A bolje kot to je sprejeti tisto, kar imate, tisto, kar se zgodi, kot je na primer, tekaški trening, ki mogoče ni bil najboljši, je pa vseeno korak k napredku. Sprejemanje namreč ne pomeni vedno vdaje, ampak to, da sprejmemo trenutne okoličine in občutke. S tem nanazadnje postanete tudi bolj odporni, osredotočite se na lekcijo in se iz nje nekaj naučite, nato pa greste naprej v nove zmage.

Bodite hvaležni
Bodite hvaležni za to, kar imate, za zdravje in svoje sposobnosti, pa četudi ni vse popolno. Osredotočenost na to, kar je dobro in v čemer ste dobri, namesto v tisto, kar ni dobro, vas bo okrepilo in vam dalo moč za naprej. Nenazadnje pa bo načrtovanje novih izzivov in ciljev s pozitivno naravnanostjo še lažje.

Povzeto po: 5 ways to improve focus while training, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ