Je jogurt dober za vas?

Je jogurt dober za vas?
10.11.2018 AVTOR: A. T., Foto: Foto: Ned Jelyazkov/ Wikipedia

Jogurt je mnogim priljubljen prigrizek. Kako dober pa je za zdravje?

Jogurt je odličen prigrizek, saj vsebuje veliko beljakovin, ki so pomembne za močne mišice in kosti, vsebuje pa tudi prebavi potrebne zdrave probiotike. A kateri od neštetih jogurtov na prodajnih policah so najbolj zdravi za uživanje?

Grški ali navaden jogurt, kateri je boljši?
Grški jogurt je na nek način podoben običajnemu jogurtu, a vsebuje veliko več beljakovin kot običajen jogurt, in sicer okoli 23 gramov. Običajno pa ima tudi manj ogljikovih hidratov in sladkorja. Slednjega v manjši količini sicer vsebujejo vsi jogurti, a je ta naraven in ni škodljiv za zdravje. Več sladkorja vsebujejo le jogurti z dodanimi sladkorji, sladili, sadjem in podobnim, zato je bolje, da se jim izognete.
Edina slaba stran grškega jogurta je ta, da se pri njegovi proizvodnji, pri kateri dobi svojo značilno gosto teksturo, izgubi veliko kalcija. A kljub temu ima ta vrsta jogurta toliko pozitivnih učinkov na zdravje, da ga je priporočljivo uživati.

Učinki jogurta na zdravje
Iz lončka jogurta lahko dobite več kot le kalcij in beljakovine. Jogurt namreč vsebuje tudi zdrave bakterije, ki ugodno vplivajo na črevesje in imunski sistem. Nekatere študije razkrivajo da je, vsaj enomesečno uživanje jogurta z vsebnostjo probiotkov, dobro za možgane. Spet druga študija, pa pravi, da so zdrave bakterije v jogurtu krive za zmanjšano možnost srčnega udara in kapi med ljudimi so uživali vsaj dva lončka jogurta tedensko.

Manj masten, nemasten ali polnomasten jogurt?
Kot pravijo raziskave, polnomasten mlečni jogurt ne škoduje vašemu zdravju. Obenem boste zaradi maščob v njem tudi dlje časa siti. Jogurti, z manj in brez maščob, pa običajno vsebujejo več sladkorja, umetne okuse in vsekakor za vaše zdravje niso najboljši. Zato vam priporočamo, da raje uživate navadne polnomastne jogurte, okus pa izboljšate s sadjem.

Povzeto po: Is yoghurt actually good for you?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ