Je ob prehladu bolje počivati ali trenirati?

Je ob prehladu bolje počivati ali trenirati?
22.11.2018 AVTOR: A. T., Foto: Brooks running/ Facebook

Ste prehlajeni, a vseeno razmišljate, da bi opravili trening? Preverite, kdaj je, v primeru slabega počutja, ta še priporočljiv, in kdaj ne.

Ko vas ujame prehlad, ni nič nenavadnega, če se vprašate, ali bi bilo bolje, počivati ali kljub vsemu opraviti trening. Pred kakšno pomembnejšo tekmo se mnogi tekači namreč kljub prehladu vseeno odločijo za slednjega. Vseeno pa to ni vedno naboljša odločitev. V nekaterih primerih je namreč veliko bolje, če se namesto na trening odpravite v posteljo in počivate.

Prehlad ali infekcije zgornjega respiratornega sistema običajno povzročijo virusne infekcije, ki so povezane s simptomi, kot so: smrkanje, boleče grlo in kašelj. V tem primeru se aktivira vaš imunski sistem, ki se takoj začne boriti proti infekciji. Pri tem ga podpira vaše telo, ki mu daje energijo za borbo proti prehladu. Koliko energije pa telo v resnici potrebuje za borbo proti infekciji pa je odvisno od tipa infekcije in tega, kako močna je. Zatorej, če se ne počutite dobro, vam je slabo ter si vaše telo želi počitka, ga verjetno tudi potrebujete.

Nekateri tekači slabo počutje premagujejo z aktivnostjo, saj se po njej počutijo bolje, pa čeprav le začasno. Zakaj pride do tega? Preprosto zato, ker se med tekom izloča adrenalin, ki se imenuje tudi epinefrin, ki je naraven dekongestiv. Kar pomeni, da vam pomaga pri tem, da se občutek zabasanosti v nosu in sinusih nekoliko sprosti, kar deluje še nekaj časa po aktivnosti. Ker je vsaka oseba svet zase, je težko reči, kako zahteven in dolg trening lahko s prehladom opravite. Strokovnjaki vsekakor priporočajo, da ne pretiravate ne z enim ne z drugim, še posebej če imate, na primer astmo. V takih primerih bo bolje, če boste namesto na tek šli na sprehod ali na jogo.

Treningu pa se zagotovo odrecite, če se počutite šibki, omotični, zadihani, če močno kašljate, vas bolijo mišice in še kaj. V takih primerih namreč potrebujete počitek, saj se telo bori z infekcijo, za kar potrebuje veliko energije.

Povzeto po: Should I rest or run with a cold, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ