Je tek na prazen želodec dobra ideja?

Je tek na prazen želodec dobra ideja?
27.02.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Je tek s praznim želodec dobra ideja, ali ne in zakaj? Pa poglejmo ...

Pred daljšimi ali intervalnimi teki je dobro kaj prigrizniti in večina tekačev to tudi stori, saj si tako zagotovite energijo, da trening brez težav tudi opravite. Prigrizki morajo sicer biti manjši, sploh, če jih zaužijete nekaj minut ali pol ure pred treningom, morajo pa vseeno vsebovati večjo količino ogljikovih hidratov, saj jih bo telo pretvorilo v energijo za trening. Zato vam za prigrizek pred treningom lahko priporočamo banano z arašidovim maslom, kos kruha z marmelado ali pa morda energijsko tablico.

 

Si pa lahko občasno privoščite tudi trening brez prigrizka. Zakaj bi to storili in kdaj?

Če se boste odločili za to, najbolje, da to storite pred zajtrkom ali drugim večjih obrokom, a brez, da bi pred tem zaužili prigrizek. Prazen želodec bo namreč spodbudil procese znotraj mišic k prilagajanju.

Vaše mišice namreč vsebujejo mitohondrije, v katerih se proizvaja energija. Študije so pokazale, da v primeru, ko pred tekom ne zaužijete prigrizka, se aktivnost teh encimov in število mitohondrijev poveča. Te spremembe pa omogočijo mišicam, da proizvedejo več energije. Še en ugoden učinek teka na tešče pa je tudi ta, da telo kot primaren vir energije uporablja shranjeno maščobo, kar pomeni, da lahko tako tudi zmanjšate maščobne obloge. A žal brez prigrizka ne boste morali teči daleč ali intenzivno, zato verjetno ne boste porabili veliko kalorij.

 

Sicer pa na tešče ni dobro teči pogosto, dovolj bo že enkrat na teden, da bi dosegli željeni učinek. Če ugotovite, da vam tek na tešče ne ustreza, pa ga raje ne izvajajte.

Povzeto po: Should you run on an empty stomach?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ