Je tek v hladnih dneh res večji napor za telo?

Je tek v hladnih dneh res večji napor za telo?
23.11.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Se vam zdi, da je tek v hladnih dneh bolj naporen kot v toplejših dneh? Kaj je res in kaj ne, vam razkrijemo v naslednjih vrsticah.

Kaj je res in kaj ne?
Hlad res vpliva na vaše telo, a ne nujno tudi na vaše zmogljivosti. Če se ne boste premikali ali če ne boste ustrezno oblečeni, se bo vaše telo seveda hitro začelo ohlajati. To pa pomeni, da se bodo vaše mišice pospešeno krčile, da bi proizvedle toploto. V primeru, da bi prišlo do podhladitve, bi seveda manj krvi prišlo do vaših mišic. A če se boste gibali, bo vaše telo toplo, tople oziroma ogrete pa bodo tudi vaše mišice, zato lahko delujejo nemoteno.

Ali lahko tečete enako hitro v hladnih in zimskih dneh?
Še eno vprašanje, ki pesti mnoge tekače je tudi to, ali lahko tečete v hladnih dneh enako hitro kot v toplejših dneh. Zaradi večih slojev oblačil namreč na sebi nosimo dodatno težo, obenem pa zna biti tudi podlaga nekoliko spolzka, zato bo tudi doskok na površino drugačen. Tako eno kot drugo pa nas seveda upočasnjuje, kar pomeni, da smo v zimskih dneh seveda lahko malce počasnejši kot sicer. A to ni nujno vedno slabo, saj lahko tako tečete dlje in pridobite na kilometrini.

Prirejeno po: Do cold temps slow you down?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ